© | | Световният шампион по барманство 2011 Васил Колев ще забърква коктейл от сирене. Вечеря, в която за пръв път ще съчетае в комбинация телешко месо, риба и шоколад пък ще приготви шеф готвача Ивайло Димитров, чийто отбор тази година спечели конкурса "Готвач на годината". Съчетанието на ястия с коктейли ще бъдат предложени във варненско заведение.Готвачът даде за пример новогодишна рецепта за сладолед от карамелизиран питон, мус от бял шоколад и алигатор. По думите му съставките не могат да бъдат намерени на варненския пазар. Те се доставят от София по поръчка, а се внасят от Холандия. Килограмът на алигатор струва 40 лв, а питонът върви 80 лв.
Двамата шампиони ще обединят усилия на 15 декември за посетителите на заведението, които ще могат да се насладят на коктейл, който ще замести виното и ще се съчетае с храната, ще я допълва и ще подчертава вкуса, и на свой ред ще изпъква с индивидуалност.
По думите на бармана Васил Колев всичко приготвено ще е фреш с билки и минимум консерванти. Сред специалните му коктейли е "Чийз Мартини", който включва в съставките си сирене, което се пие и е овкусен с мащерка.
Нетрадиционното меню включва, коктейл "Ризлинг Сауър" , който се съчетава изкусно със салата от пресен спанак, рукола, слайсове студено краче от млечно теленце, панирани в сусам бонбони от бивослко сирене, резени авокадо, дресинг от домашна горчица и хрян.
Другото ястие е трилогия от млечно телешко, което ще бъде допълнено с коктейла "Чийз Мартини". Състава на питието е джин, сироп бадем, фреш лимон, кора от портокал, мащерка, розе Шато Коларово и сирене шприц.
Коктейл "Парфюм дьо Моет" от водка круша, ликьор манго, пюре малина, сироп кенстен, кора от лайм и Брут Едуардо Миролио 2007 ще бъде поднесен с вариации от млечно телешко: контарфиле на грил, задушено бутче с доматен сос с чесън и риган, скалопини от плешка, панирани с бадеми, поднесени с медальони от патешки дроб, сотирани сезонни зеленчуци, коприва и сос Жу от млечно телешко с уиски Джони Уокър.
Следястието е бавно печен бут от млечно телешко, поднесено със сос аншоа, пресни билки и френски коняк, ръжен хляб с кестени и манов мед. То ще бъде съчетано с коктейла "Доктор Дулитъл" съставен от коняк, порто Памош Пинто 2003, калуа, бранка мента, сироп шокобисквита.
Дегустационен десерт е чийзкейк с манго, желе от горски ягоди, мус от бял шоколад и ананас, трюфел с Калуа с коктейла "Ноща на бохема".
Източник: Днес + |