Световна седмица на Космоса в Обсерваторията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:01 / 03.10.2013
805
За пореден път ще се проведе Световната седмица на Космоса в НАОП. Тя ще бъде от 4 до 10 октомври. Тази година седмицата е посветена на Марс - най-изучаваната планета в Слънчевата система.

Mars Curiosity (2011/12) - най-големият ровър, доставян някога на друга планета, всеки ден открива нови, интригуващи детайли за червения Марс. През 2018 г. за пръв път хора ще имат шанс да видят планетата отблизо в рамките на мисия, планирана от американския мултимилионер и първи космически турист Деннис Тито. В същото време няколко организации работят върху първата пилотирана мисия до Марс, с кацане на планетата, която най-вероятно ще бъде реализирана през следващите 20 години.

Налице са достатъчно основания да погледнем отблизо изследванията на Марс. Идеята на тазгодишната WSW е да покаже, че изучавайки Марс ние всъщност можем да научим много и за Земята. Марс ни дава възможност да погледнем по-задълбочено на въпроса "В какъв свят искаме да живеем? Как можем да използваме ограничените ресурси на планетата за изграждане на нова цивилизация, без да изчерпваме тези ресурси? Как може да се създаде среда, която поддържа човешкия живот, без да се разрушават критичните елементи, необходими за поддържането на други планетарни процеси?" Изводи, които можем да приложим на други планети, но най-вече и на нашия космически дом - Земята!

В рамките на Световната седмица на Космоса НАОП - Варна ще предложи на своите кръжочници, граждани и гости на града следната програма:

1.Откриване седмицата на Космоса с публична лекция "Космонавтика" - Лектор: Иван Иванов, място на провеждане: зала"Планетариум", вход свободен за граждани , време на провеждане: 04.10.2013г., 18:00ч.

2. Космическо моделиране - сглобяване на модели и макети на планети и космически кораби,място на провеждане: зала"Лекционна", участници: ученици от 5-8 клас кръжочници на НАОП, време на провеждане: 07.10.2013г., 11:30ч. и 13:30ч.

3. "Полет до Марс" - виртуално състезание за конструиране, изстрелване и кацане на Марс на космически кораб. Време на провеждане: 09.10.2013г., 16:00ч, място на провеждане: Зала"Лекционна". Участници: ученици от 5-12 клас кръжочници на НАОП.

4. Закриване на седмицата на Космоса с викторина и забавни игри за Космоса. Място на провеждане: Зала"Лекционна", участници: ученици от 5-12 клас, кръжочници на НАОП, време на провеждане: 11.10.2013г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).