Световният парламент на българите заседава днес и утре във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:12 / 20.11.2010
566
Третата редовна сесия на Световния парламент на българите ще се проведе днес и утре във Варна.

По време на конференцията ще бъде направен отчет на дейността на организацията, ще бъде представена идеята за създаване на туристическа агенция, която да предлага посещения до България на преференциални цени, ще бъдат представени и 10 доклада, които обобщават проблемите и начина на живот на българите по света. Това заяви за Радио Варна академик Григор Велев - почетен председател на Асоциацията на българите по света.

Той допълни, че най-голям брой българи в момента има в Испания - около 270 хиляди, а на конференцията се очаква да присъстват българи, които живеят в 30 страни по света.

На форума ще бъдат обсъдени възможностите за откриване на български културни центрове, библиотеки и колежи в чужбина.

Сред основните теми, които ще се дискутират, са създаването на туристическа агенция, която на минимални цени да осигурява екскурзии на деца и младежи до България, както и състоянието на девет общности, сред които Македония, Молдова, Украйна, Гърция, Косово и Албания.

Академик Велев не скри разочарованието си от елита в България, който според него не се интересува от проблемите на нашите емигранти и преследва собствени интереси. На поканата на организацията не се е отзовал нито един държавник, разкри той пред Дарик Радио.

Работата на Световния парламент на българите има за цел да съдейства за осъществяване на българската национална идея, българския национален идеал за 21-ви век, както правата и интересите на българите по света, каза за Дарик Радио Академик Велев. Състои се от 200 депутати (100 от България и 100 от диаспората), избрани от съответните Асоциации на българската общност в дадена страна за срок от пет години. Сред делегатите от България най-многобройни са тези от София и Варна- съответно 31 и 27. Сред депутатите от етническите общности в чужбина най-многобройни са представителите от Македония, Украйна, Молдова и Сърбия.

Сесията започва в 9.30 в събота в зала "Пленарна" на Община Варна и ще приключи в неделя по обяд.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).