Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Световноизвестен органист идва за концерт във ФКЦ-то
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 17.01.2012Коментари (0)604
©
Първата значима проява във Фестивалния и конгресен център в началото на 2012 г. е концертът на проф. д-р Винфред Бьониг, титулярен органист и музикален директор на Кьолнската катедрала, на 10 февруари в зала 1.

С концерта на проф. Бьониг ще бъде отбелязана 1050-годишнината на Германия.

В програмата са включени творби от Бах, Хендел, Шнайдер, Моцарт, Лист, Карг-Елерт.

Ето какво казва самият проф. Бьониг за първото си гостуване в България:

"Програмата на концерта във Фестивален и конгресен център обхваща широк диапазон от органова музика - от времето на Бах до днес.

Началото поставят три, избрани сред повече от двеста, кантати на Бах, в които може да бъде открита напълно непозната, но изключителна музика.

Концертите на Хендел са композирани за орган и оркестър, но днес звучи транскрипцията им само за орган. Композиторът създава великолепните си произведения специално за паузите преди въведенията в ораториите му.

Ениот Шнайдер, който в момента живее в Мюнхен, е изключително успешен немски композитор. Неговата "Кьолнска симфония" е написана специално за Винфред Бьониг. Във включената в програмата част от симфонията се представя процесия, която пренася свети мощи по улиците на Кьолн. През Средновековието подобни ритуали са се случвали много често в града. Отчетливо се чува приближаващият влак, който преминава величествено и се отдалечава.

Прелюдът и фугата в ре мажор на Бах принадлежат към най-блестящите му творби. Звучат така, сякаш младият Бах, като изключителен композитор и изпълнител, иска да покаже всичко, на което е способен.

Моцарт описва органа като любимия си инструмент, но въпреки това не е композирал нито едно произведение за него. Фантазията му във фа минор всъщност представлява пиеса за часовников механизъм, в която звучи музика, създадена от въртящ се механичен вал, активиращ големи и малки тръбички като на орган.

Легендата за св. Франциск, пресъздадена от Лист, е виртуозна пиеса, в която една и съща празнична хорална мелодия се повтаря като рефрен, изобразяващ ходещия по водата светец.

Зигфрид Карг-Елерт е един от най-успешните композитори в Германия в началото на ХХ век. След 1945 г. той е забравен и едва след 1980 г. негови творби започват да се изпълняват по-често. "Почит към Хендел" е произведение с над 50 кратки вариации, които дават възможност органът да бъде представен в цялото му многообразие от музикални багри. Пиеса завършва с празничен финал, в който композиторът изразява възхищението си от Хендел."

Винфред Бьониг е роден през 1959 г. в Бамберг, Германия. Започва да свири на орган на 13-годишна възраст. От 1978 до 1984 г. учи във Висшето музикално училище в Мюнхен, завършва с отличие две специалности - орган и дирижиране. Първият му компактдиск, който е с творби за орган от Дитрих Букстехуде, излиза през 1988 г. и получава изключително висока оценка в Европа и САЩ. Следват многобройни други негови записи на орган и с диригентската палка. През 1992 г. получава докторска степен по музикознание в университета в Аугсбург. През 1994 г. изпълнява всички органови произведения на Бах, включени в 15 концерта. От 1998 г. е професор във Висшето музикално училище в Кьолн. Ръководи и класовете по орган и импровизация в Кьолнската консерватория. През 2001 г. е назначен за музикален директор на Кьолнската катедрала - един от най-известните готически храмове в света и символ на средновековната сакрална архитектура. Развива активна концертна дейност като органист, клавесинист и диригент.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: