Световноизвестен органист идва за концерт във ФКЦ-то

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:38 / 17.01.2012
604
Първата значима проява във Фестивалния и конгресен център в началото на 2012 г. е концертът на проф. д-р Винфред Бьониг, титулярен органист и музикален директор на Кьолнската катедрала, на 10 февруари в зала 1.

С концерта на проф. Бьониг ще бъде отбелязана 1050-годишнината на Германия.

В програмата са включени творби от Бах, Хендел, Шнайдер, Моцарт, Лист, Карг-Елерт.

Ето какво казва самият проф. Бьониг за първото си гостуване в България:

"Програмата на концерта във Фестивален и конгресен център обхваща широк диапазон от органова музика - от времето на Бах до днес.

Началото поставят три, избрани сред повече от двеста, кантати на Бах, в които може да бъде открита напълно непозната, но изключителна музика.

Концертите на Хендел са композирани за орган и оркестър, но днес звучи транскрипцията им само за орган. Композиторът създава великолепните си произведения специално за паузите преди въведенията в ораториите му.

Ениот Шнайдер, който в момента живее в Мюнхен, е изключително успешен немски композитор. Неговата "Кьолнска симфония" е написана специално за Винфред Бьониг. Във включената в програмата част от симфонията се представя процесия, която пренася свети мощи по улиците на Кьолн. През Средновековието подобни ритуали са се случвали много често в града. Отчетливо се чува приближаващият влак, който преминава величествено и се отдалечава.

Прелюдът и фугата в ре мажор на Бах принадлежат към най-блестящите му творби. Звучат така, сякаш младият Бах, като изключителен композитор и изпълнител, иска да покаже всичко, на което е способен.

Моцарт описва органа като любимия си инструмент, но въпреки това не е композирал нито едно произведение за него. Фантазията му във фа минор всъщност представлява пиеса за часовников механизъм, в която звучи музика, създадена от въртящ се механичен вал, активиращ големи и малки тръбички като на орган.

Легендата за св. Франциск, пресъздадена от Лист, е виртуозна пиеса, в която една и съща празнична хорална мелодия се повтаря като рефрен, изобразяващ ходещия по водата светец.

Зигфрид Карг-Елерт е един от най-успешните композитори в Германия в началото на ХХ век. След 1945 г. той е забравен и едва след 1980 г. негови творби започват да се изпълняват по-често. "Почит към Хендел" е произведение с над 50 кратки вариации, които дават възможност органът да бъде представен в цялото му многообразие от музикални багри. Пиеса завършва с празничен финал, в който композиторът изразява възхищението си от Хендел."

Винфред Бьониг е роден през 1959 г. в Бамберг, Германия. Започва да свири на орган на 13-годишна възраст. От 1978 до 1984 г. учи във Висшето музикално училище в Мюнхен, завършва с отличие две специалности - орган и дирижиране. Първият му компактдиск, който е с творби за орган от Дитрих Букстехуде, излиза през 1988 г. и получава изключително висока оценка в Европа и САЩ. Следват многобройни други негови записи на орган и с диригентската палка. През 1992 г. получава докторска степен по музикознание в университета в Аугсбург. През 1994 г. изпълнява всички органови произведения на Бах, включени в 15 концерта. От 1998 г. е професор във Висшето музикално училище в Кьолн. Ръководи и класовете по орган и импровизация в Кьолнската консерватория. През 2001 г. е назначен за музикален директор на Кьолнската катедрала - един от най-известните готически храмове в света и символ на средновековната сакрална архитектура. Развива активна концертна дейност като органист, клавесинист и диригент.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).