Свлачището в Св. Никола гони мащабите на "Трифон Зарезан"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:36 / 29.11.2010
1023
Площта на засегнатия от свлачищните процеси район в местността Св. Никола се е разраснала двойно. За по-малко от месец, след като земята в тази част на Варна се раздвижи и повлече къщи, свлачищният отстъп се е увеличил 3 пъти. В началото на ноември той обхващаше около метър, а вече надхвърля 3 метра. Последните замервания на експертите показали, че свлачището първоначално застрашавало около 6 дка от територията на десния бряг на дере "Почивка", но към момента активните геодинамични процеси създават реална опасност за 10-12 дка, научи "Черно море". Темпото, с което се свлича земята в Св. Никола, създава предпоставки зоната на бедствието да придобие мащабите на свлачището "Трифон Зарезан". Само на около 20 км северно от Варна, то обхваща 50 дка от крайбрежния склон в района на спирка "Трифон Зарезан" и продължава да нанася поражения на трасето на пътя.

Новото свлачище в Св. Никола пък създава риск от екокатастрофа, тъй като застрашава мостовото съоръжение на канализационния колектор Виница - Траката - Варна. Това алармира неотдавна пред "Черно море" Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". По думите му районът е гъсто и хаотично застроен, а при строителството на някои от постройките склонът е подсечен. В непосредствена близост до новото локално свлачище има и по-стари свлачищни проявления. Освен за къщите обаче те създават опасност и за пътя в съседство. Специалистите се опасяват, че прогнозираните валежи ще активизират още повече негативните гравитационни процеси в района.
Все още се очакват официалните резултати за причините за свлачището. Тъкмо те ще бъдат решаващи за необходимото укрепване на терена и канализационния колектор, за което община Варна обяви, че ще предприеме съответните мерки.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
19.11.2013 Ново свлачище попречи на движението към Златни пясъци
15.02.2013 От вторник затварят за коли пътя над "Слънчев ден“
21.09.2012 Кристалина Георгиева: Най-големият проблем за Варна са свлачищата
09.07.2012 Младоженци избраха свлачище край Варна за сватбените си снимки
22.06.2012 265 свлачища регистрирани на територията на Източна България
07.06.2012 Отново се активизира свлачището "Трифон Зарезан"
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).