Сюжети от Балканската война във Военноморския музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:08 / 03.10.2012
815
Изложбата на Националния военноисторически музей "Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война" гостува във Военноморския музей. Изложбата е част от инициативите, с които Националният военноисторически музей, чийто филиал е Военноморският музей, отбелязва 100-годишнината от Балканските войни. Тя ще бъде открита на 5 октомври в 12.30 ч. и ще остане във Варна до края на месец ноември.

Владимир Димитров - Майстора е определян като най-самобитния български художник. Получава прозвището "майстор" на четката още като студент в Държавното рисувално училище в София, което завършва през 1910 г. В Балканските войни (1912 - 1913) като доброволец е художник при щаба на 7-а пехотна рилска дивизия. В Първата световна война (1914 - 1918) той е военен художник в същата дивизия. По-голяма част от творбите му, посветени на Балканските войни се намират в САЩ и Русия. Националният военноисторически музей притежава 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш), както и 3 живописни платна от световната война.

Изложбата във Варна включва тридесет и една творби на големия български художник, специално подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей, които варненската публика ще може да види за първи път на своя територия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).