Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ТЕЦ "Варна" компенсира спрения блок на АЕЦ
Автор: Екип Varna24.bg 11:19 / 07.11.2010Коментари (0)703
Близо четири пъти повече електроенергия от обичайните нива произвеждаше ТЕЦ "Варна" през последните три седмици, докато шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян. През по-голяма част от периода 18 септември - 4 ноември 2010 г. във варненската електроцентрала на пълна мощност работеха четири от блоковете, а произведената електроенергия достигна общо 699 535 МВтч.

С активирането на студения резерв варненската електроцентрала компенсира значителна част от производството на спрения шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и осигури резервни мощности за гарантиране на енергийния баланс на страната. Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов ремонт през втората половина на месец септември, но поради открити дефекти в системата за защита на реактора срокът за пускане беше удължен.

"Удълженият планов ремонт на блока в АЕЦ Козлодуй беше нагледен пример за всички за това колко е необходима ТЕЦ Варна за предотвратяването на режим на тока в случай на авария на ключови енергийни мощности. Именно това е и основният ни аргумент, с който се обръщаме към българското правителство във връзка с желанието ни да бъдат удължени сроковете на експлоатация на 1-3 блок до 2015 г. Надяваме се, че той ще бъде взет предвид от българските институции", коментира Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна".

ТЕЦ "Варна" е най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България . Тя осигурява 60% от студения резерв в страната и работата й е от изключително голямо значение за гарантиране на сигурността на енергийната система. Според анализи на експерти от ТЕЦ "Варна" централата е единственият източник в цяла България, който има достатъчна мощност, за да компенсира аварийно отпадане или непланово спиране на блок 1000 МВт в АЕЦ "Козлодуй".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: