Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ТЕЦ "Варна" може да спре след 2014 г.
Автор: Екип Varna24.bg 13:58 / 26.03.2010Коментари (1)983
© Impact Press Group
Брюксел удължи с 20 000 часа комплексното разрешение за вредните емисии на първите 3 енергоблока на ТЕЦ "Варна" и те ще могат да работят до края на 2014 г. В момента чешката електрическа компания CEZ, собственик на централата, преговаря с правителството за продължаване на срока на останалите 3 блока до 2024 г. Ако това не стане, 1260-мегаватовата ТЕЦ, която е втората по мощност след "Марица-изток" на Балканите, трябва да започне да извежда от експлоатация по един блок годишно и окончателно да спре след 2014 г. Това заявиха експерти от ТЕЦ "Варна". По техните думи НЕК и МИЕТ вече са дали съгласие за удължаване живота на 3-те енергоблока, но най-важното в случая ведомство МОСВ категорично отказва да удължи комплексното разрешение за вредните емисии.

CEZ купи за 216 млн. евро ТЕЦ "Варна", чиито 6 блока работят на въглища. Новият собственик знае, че с приемането ни в ЕС имаме сериозни ангажименти за справяне с вредните емисии газове. Досега обаче чехите са финансирали едва 40 млн. евро в екопроекти. Ще инвестираме 800 млн. евро в строежа на нов енергоблок на природен газ с 880 мегавата мощност до 2013 г. Това е по-рационално от влагането на стотици милиони за нови екосъоръжения на сегашните блокове, обяви Ян Вавера, шеф на ТЕЦ "Варна" (сега регионален мениджър на CEZ за България), миналото лято по време на предизборното гостуване на тогавашния премиер Сергей Станишев в централата. Възложено бе на "Уорли Парсънс" да стане консултант на проекта и чехите трябваше да вземат последно инвестиционно решение през октомври 2009-а.

CEZ се отказва да инвестира в ТЕЦ "Варна" и най-вероятно ще замразим изграждането на новия 880-мегаватов блок заради несигурност около дългосрочното гарантиране на газовите доставки и силната регулация на цените на тока в България, заявиха тези дни чехите, цитирани от Ройтерс.

Експерти от топлоелектрическата централа потвърдиха, че при сегашната криза едва ли може да се очаква CEZ да инвестира над 900 млн. евро в новия газов блок. По техните думи чехите са стриктни в спазването на клаузите в приватизационния договор, но повече не се вижда да правят. А в случая става дума за нова стратегия, която да даде отговор на голямата въпросителна за бъдещето на ТЕЦ "Варна".

Търсим най-доброто решение за развитие на централата и проучваме възможности за синергия и потенциални партньорства с други компании, например на базата на вертикална интеграция (доставка на въглища), заяви Ян Вавера по повод на появилите се твърдения, че смятат да продават ТЕЦ-а. Според регионалния мениджър на CEZ за инвеститорите в енергийния ни сектор ситуацията наистина става трудна и вече някои обмисляли възможности за оттегляне от страната. CEZ засега не била сред тях. Ян Вавера обаче не се ангажира с конкретен отговор за бъдещето на ТЕЦ "Варна" след 2014 г.

520 специалисти с неясна перспектива в централата

Над 800 души беше персоналът на ТЕЦ "Варна" преди приватизационната сделка с CEZ. След съкращаване на съпътстващите дейности в момента той наброява 540 души, като до края на 2010 г. трябва да бъдат освободени още 20 души, твърдят източници от централата. Средните заплати са по-малки, отколкото в другите големи ТЕЦ-ове у нас, като размерът им е около 1000 лв. За специалистите обаче големият проблем е в неясната перспектива на централата, в случай че няма благословия от екоминистерството за удължаване на комплексното разрешително за вредните емисии за период до 2024 г.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 26.03.2010 г.
0
 
 
Ако няма да строите блок на газ, въобще се разкарвайте! Тия л*йна от комините ние ги дишаме!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: