Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тази година по плажовете: Дистанционно спиране на джетовете и декларации от непълнолетните
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 05.04.2010Коментари (0)770
© Varna24.bg
Специални мерки за сигурност ще трябва да спазват през това лято, предлагащите развлекателни услуги с туристически плавателни съдове.

За първа година една от любимите на почиващите по черноморието атракции -джетовете трябва да бъде с монтирано устройство за дистанционно спиране на двигателя. Изискването е заложено в новата наредба, приета от Правителството още на 15 декември 2009 година , която цели да запази живота и здравето на къпещите се туристи.

Според новите условия джетовете и "бананите" ще трябва да се движат в специални 20-метрови коридори, които трябва да бъдат обозначени и най-важното - нанесени в концесионните договори на охраняемите плажове.
Тези коридори трябва да са съгласувани с морската администрация и с граничната полиция. 200 м след зоната за къпане джетовете ще могат да се движат вече и с по-висока скорост.

За лица под 18-годишна възраст развлекателни услуги ще се предоставят само след подписване на декларация за съгласие от родителите, настойници или попечители, е записано още в документ.

Преди да се метне на водния мотор, туристът ще се запознава с инструкция за безопасност, под която ще полага подписа си. Инструкциите са на три езика - български, английски и немски или руски.
Контролът ще се упражнява от "Морска администрация" и граничните полицаи, съобщи кап. Живко Петров. За нарушенията в самите зони на коридорите ще следи отговорник, определен от концесионера.

Отново заради безопасността джетовете трябва да бъдат снабдени с дистанционен бутон за бързо спиране . Според кап. Живко Петров- Директор „Морска администрация „ - Бургас това устройство ще бъде в отговорника на плажа и ако джета не изпълнява изискванията или създава опасности той дистанционно може да бъде спрян от движение-просто спира двигателя.

Всички концесионери и туроператори са запознати с новата наредба. Така, че тя влиза в сила още от това лято и не се предвижда гратисен период.

"Морска администрация" и гранична полиция ще следи наредбата да се спазва. Глобата за нарушителите ще бъде от 2000 до 5000 лева. От своя страна Областна управа ще следи концесионера на плажа. Тя ще налага глоби на концесионера 6-10 хил лева при първо нарушение, до 12 хил- при второ.

При системни нарушения може да се стигне и до отнемане на концесията на плажната ивица.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: