ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тече фестивалът на динята във Варна, карвинг майстори показват умения | ||||||
| ||||||
Те гравираха около 30 плода, които бяха подредени в изложба по време на откриването. Организаторите са предвидили те да бъдат съхранени във фризер, за да могат да зарадват посетителите и в последния ден на фестивала - 25 август. "Карвингът е много краткотрайно изкуство, но тази му особеност дава стимул всеки път да се стремиш да направиш нещо по-красиво от предишното. Важното е този, който го погледне да възкликне възхитен" - сподели Димитричка Янкушева. Тя се занимава любителски с карвинг от три години. Учила се е сама от интернет и е усъвършенствала уменията си при различни фестивали и срещи с колеги. "Карвингът възпитава в усет за красивото и изисква много търпение и прецизност. Човек, който няма вроден афинитет към естетиката, не би се захванал с нещо подобно", убедена е Димитричка. 10-годишният Кристиян е един от най-малките карвинг майстори у нас. Самият той твърди, че се занимава с това "доста отдавна". Въпреки че нито един от приятелите му не споделя интереса му към това изкуство, той не смята да се отказва. Не знае дали би искал това да стане негова професия някой ден, но със сигурност има още доста години пред него, докато се изправи пред този избор. Ивелина Желева от своя страна е отговорила утвърдително на този въпрос преди 7 години. Оттогава тя се занимава професионално с карвинг, но иначе твърди, че е правила това през целия си живот. Най-голямо удоволствие й доставя да изработва цветя от дини и тикви. По време на демонстрацията в Морската градина Ивелина измайстори един от най-атрактивните за посетителите експонати - диня с образа на Чарли Чаплин. Идеята взела от интернет, извадила шаблон, който очертала и след това нарисувала и гравирала. Другият експонат, който обра овациите на посетителите, беше диня с лика на френския президент Еманюел Макрон. Поводът за нестандартната хрумка е визитата му във Варна. Авторът е майстор Божидар Димитров от Български карвинг клуб. Според него началото на работата върху даден експонат винаги е свързано с гледане на снимки. Всички, които искат да се научат на тънкостите на карвинга, той съветва да започнат с правене на елементарни детайли - листчета, цветчета и други флорални елементи. Когато се свикне с работата с ножа и формата на обектите, с които се работи, тогава може да се премине към по-сложни елементи, допълва той. Най-голямо майсторство изисква направата на триизмерни фигури, обикновено от моркови или тикви. "Морковите са подходящи за сравнително малки по-размер склуптури, докато от тиквите се получават птици, риби и други животни. Върху диня най-добре изглеждат флоралните мотиви. Когато плодът е по-голям може да се направи цяла композиция, като се прелеят цветовете от червено към бяло, зелено, отново бяло и т.н., за да се получи контраст" - разказа Божидар Димитров. По негови данни малко над 100 са майсторите у нас, които са учили карвинг. В страната има няколко лицензирани школи, но умения могат да се придобият и с гледане на клипчета и снимки в интернет, убеден е Божидар Димитров. "И аз така съм се учил. Има достатъчно клипчета, филмчета, снимки. От всяко нещо може да се "открадне" идейка или някаква техника. Малко по-малко, с упоритост и труд резултатите идват. Карвингът е много увлекателно занимание и когато започнеш веднъж няма спиране. Обсебващ е стремежът всяка следваща творба да е много по-добра от предишната", завърши той. За родина на карвинга се смята Тайланд. Изкуството се е зародило там преди около 700 години. До средата на ХХ век се разпространява предимно в Азия. След това достига до различни части на света, а голяма популярност придобива в Русия. За направата на декорации на плодове и зеленчуци се използват различни, специални инструменти. Първичната обработка и почистването се прави с универсален нож. За направа на различните декорации се използват V-образни и назъбени ножове. Най-важният инструмент е тайският нож с който се правят детайлите и формите в зеленчуците. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Затварят една от най-натоварените улици във Варна заради ремонт
12:49 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
13:03 / 27.11.2024
Вдигат цената на водата във Варна от 1 януари 2025 г.
11:27 / 26.11.2024
Благомир Коцев с важна заповед
15:47 / 26.11.2024
Става нещо в Юнашкия салон във Варна
17:14 / 26.11.2024
Важно: Ограничават движението по АМ "Хемус"
17:22 / 26.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове? | ||
Много добре (501) | 15% | |
Добре, но можеше и по-добре (457) | 14% | |
Не се справи (641) | 19% | |
Пълна трагедия (1772) | 53% |
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: