Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Техническият си подарява нов факултет за юбилея
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 23.01.2012Коментари (0)3988
©
Доц. Вълчев
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Новият факултет по Морски науки ще бъде открит тържествено в годината на 50-я юбилей на Техническия университет във Варна. Той ще се помещава в напълно реконструираната сграда на Учебния корпус. Лабораториите и уникалните тренажори ще са разположени в съседния Производствено-учебен корпус. Ремонтните работи вече са към своя край. Остава двете сгради да бъдат свързани с тунел. В новия факултет на едно място ще бъдат събрани всички морски специалности на Университета - "Корабоводене", "Корабни машини и механизми", "Експлоатация на флота и пристанищата", както и новата "Електрообзавеждане на кораба". Това ще стане възможно след като Министерски съвет одобри преструктурирането на факултетите по производствени направления, уточни ректорът проф. Овид Фархи.

Цялата 2012 г. е обявена за юбилейна в Техническия университет. Амбицията на академичното ръководство е честванията да се превърнат в празник за цяла Варна заради важното значение, което има ВУЗ-ът в икономическото и интелектуалното развитие на града, заяви доц. д-р инж. Венцислав Вълчев - зам.-ректор по Международно сътрудничество и евроинтеграция.

Кулминацията на тържествата е през октомври. Юбилейната седмица започва с прием на Ректора на ТУ-Варна за академичната общност и бизнеса. Непосредствено преди тържествения концерт в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта, където ще бъдат поканени всички варненци, министри, политици и представители на бизнеса, е и приемът на "доктор хонорис кауза" на ТУ-Варна. Точката слага Международен научен конгрес, в който ще вземат участие учени от 20 страни.

Празничният календар обаче започва още през февруари със серия от лекции на известни български и чужди учени. По атрактивен начин те ще представят пред студентската и академичната общност най-значимите резултати от своите изследвания.

Ще бъдат поканени и мениджъри от различни сфери на икономиката, залегнали ви в професионалните направления, в които обучаваме нашите студенти. В областта на информационните технологии, например, ще бъдат поканени Рик Кели и Гийом Бейкувър, съответно от мениджърските екипи на Facebook и Google, Георги Ранделов - генерален директор на Майкрософт България; Саша Безуханова - директор направление Публична администрация - Хюлет Пакард България; в областта на енергетиката - Митко Янков - генерален мениджър на АЕЦ Козлодуй и др.;

Клубът по екомаратон и Клубът по роботика ще имат самостоятелни изяви в юбилейната година. Клубът по роботика ще представи своите резултати и експонати в Деня на роботиката, а екомаратонците - новият икономичен, екологичен, ергономичен и красив автомобил, който са конструирали.

Юбилеят ще сложи началото на традицията на вечери на всички специалности и факултети в Университета. Те ще бъдат съчетани с промоция на завършващите бакалаври и магистри. Акцентът ще бъде провеждането на състезания между студентски екипи по специалности, на които жури от бизнеса в съответната област ще задава казуси от практиката. Най-добре представилите се ще бъдат наградени да проведат стажовете си в тези фирми.

В края на април ще се проведе национален турнир между студентски отбори по футбол от Университетите в страната. Ще организираме среща по футбол между преподавателите от ТУ-Варна, както и турнир по волейбол и баскетбол между преподаватели от варненски университети. Варненските журналисти ще бъдат поканени да оценяват творбите в трите юбилейни студентски конкурса: за студентско есе на тема, свързана с бъдещото развитие на ТУ-Варна; за кратък (5 мин.) филм и за фотоси от студентския живот.

На настоящите, но и на бъдещите студенти е посветено Техно партито в Техническия. Своеобразния Ден на отворени врати в модерния кампус на

©
Проф. Фархи
Университета е планиран за май. Той ще протече под формата на хепънинг с няколко сцени. Там цял ден ще пеят известни групи и певци от България и чужбина, ще се изявяват популярни артисти-комици, както и артистичните таланти сред студентите и преподавателите.

С 12 % ще бъде увеличен приемът в Технически университет-Варна през новата учебна година. "Имаме това основание тъй като за разлика от много други университети за учебната 2011-2012 г. при нас всички места бяха заети още на 25-и август. С лекота запълнихме и новите места след като открихме 2 нови специалности и увеличихме приема с 22%", обяви проф. Овид Фархи. Две нови бакалавърски специалности ще има и тази година: "Роботика и мехатроника" и "Възобновяеми енергийни източници".

Общо 2032 студенти са започнали обучението си в Технически университет-Варна през изминалата година. Университетът е и с най-много чуждестранни студенти, обучаващи се на английски език у нас. В момента те са 686, или около 10 на сто от всички студенти в ТУ - Варна, и се обучават по 6 специалности.

През 2011 г. Техническият университет-Варна е усвоил 2,5 млн. лева по международни и национални проекти. Това представлява 29 % от бюджетните средства, които ВУЗ-ът получава като държавна субсидия. При водещите университети в света този процент 30-40, похвали се доц Венцислав Вълчев, който ръководи Центъра за национални и международни проекти" в ТУ. 49 % от бюджета на висшето заведение се формира от държавните средства, останалите 51 на сто академичната общност си набавя сама, посочи проф. Овид Фархи.

Въпреки това академичното ръководство на университета няма намерение да увеличава студентските такси.
Благодарение на многобройните проекти, по които работят, и англоезичното обучение, преподавателите в Техническия университет получават средно по 1740 лева на месец.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: