Техническият университет направи карта на еко енергията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:40 / 18.05.2011
913
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Енергийна карта на ветровия и слънчев потенциал Северна България, или иначе казано - на местата, които са най-подходящи за изграждане на ветрогенератори или слънчеви инсталации за производство на ел.енергия, е подготвил екип от преподаватели и студенти на Техническия университет във Варна.

Тя беше показана вчера, когато беше сложена точката на проекта "Развитие на специализирана научна инфраструктура за изследване потенциала на слънцето и вятъра". Той е на стойност 904 135 лева и е финансиран от Фонд Научни изследвания на Министерството на образованието, младежта и науката.

През двата етапа на проекта - от 15 декември 2008 до 30 април 2011, са монтирани 15 метеорологични мачти. Те са високи 60 метра и са произведени в САЩ. 16-тата мачта е висока 34 метра. Тя е учебна и се намира в двора на ТУ. Останалите са разположени на 15 места в цяла Северна България, като в изследванията са използвани данните и на 10-ина съществуващи мачти по Северното Черноморие, собственост на партньорите на ТУ в проекта - Асоциацията на производителите на екоенергия и ПроЕко Енергия ООД.
Всяка от мачтите има модерно оборудване и изпраща получените от нея данни директно на електронната поща на изследователите, които ги обработват в специалносъзданените по проекта лаборатории за вятърна и слънчева енергии. За целия период на проекта са обработени 8.41 млн. изследвания. С тяхна помощ е изготвена база данни за плътността на слънчевата енергия върху хоризонтална повърхност, скорост и посока на вятъра, температурата, както 3D карта за потенциала на вятъра на база изследване на скоростта и посоката му на 4 различни височини. 10 инвеститори от Дания, Италия, Великобритания вече са потърсили сътрудничество с ТУ за използване на данните в бъдещите им проекти за изграждане на ВЕИ в Северна България.
 
"С изградената инфраструктура Техническият университет във Варна вече е учебен и научноизследователски център в областта на възобновяемите енергийни източници", обясни ректорът доц. Д-р Овид Фархи, който е и ръководител на проекта. Той припомни, че на базата на изградената система и базата данни ТУ спечели преди седмица и близо 2 млн. евро по мярка 7 на ЕП за "Повишаване научният капацитет на технически университет-Варна в областта на технологиите за възобновяема енергия"

Сред акцентите на работата са: изследване на нови системи за преобразуване на ветрова енергия и на хибридни системи вятър-слънце, измерване и оценка на ветровия и слънчев потенциал, създаване на детайлни карти на ветровия и слънчев потенциал.

Една от основните цели на проекта е и изследването на влиянието на ВЕИ върху околната среда. Това ще става в специално оборудвана метеорологична станция, с газов анализатор и инфрачервена камера за определяне на топлинно излъчване.

Проектът ще сложи началото и на изследване на енергията на морските вълни, обясни доц. Фархи.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).