Техническият университет ще подготвя кадри за АЕЦ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:48 / 20.03.2011
1079
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Нова специалност "Ядрена енергетика" ще бъде разкрита във варненския Технически университет, съобщи заместник ректорът по учебната работа доц. Петър Петров. Преди седмица той се завърна от посещение в Севастополския национален университет по ядрена енергетика и промишленост. Задачата на делегацията на ТУ-Варна там беше да бъдат проучени възможностите за сътрудничество при обучение на български студенти по все по-търсената специалност.

Севастополският университет е готов да предостави на колегите си в България учебни планове за новата специалност, както и да поеме специализацията на студентите в лабораториите и ядрения реактор, с които разполага. Университетът в Севастопол обучава студенти от Иран, Ирак, Китай, Индия. Сред основните му дейности е изпълнение на изследвания по поръчка на ядрени програми на САЩ.

Техническият университет във Варна ще кандидатства за акредитация за подготовка на кадри за експлоатация и ремонт в ядрените централи. Очаква се новата специалност да приеме първите си 60 студенти през 2012 г. Обучението им ще бъде по магистърска програма и ще продължава 5 години. След базово обучение във Варна студентите ще заминават за 2 или 3 семестъра за работа в учебния реактор в Севастопол. Заради тази специализация студентите ще преминават 1-годишно обучение по руски език в ТУ-Варна.

В ТУ-Варна очакват заявки за обучение на кадри от АЕЦ "Козлодуй", както и от бъдещата АЕЦ "Белене". Вече има запитвания и от Турция във връзка с първия ядрен реактор, който скоро ще бъде изграден там по руска технология.
Досега инженери за ядрената енергетика у нас подготвяше само Техническия университет в София, а в Софийския университет се обучават ядрените физици.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).