Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Телефоните на "Бърза помощ" подгряха, заради сигнали за клошари
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 03.09.2011Коментари (0)1140
© Varna24.bg
Гражданите, лекарите и социалните служби продължават да се въртят в омагьосан кръг поради липсата на временен център за спешно настаняване на изпаднали в безпомощно състояние бездомници. "На тел. 112 и 150 постоянно получаваме сигнали за такива лица, но често, като отиде екипът на място, установява, че пациентът няма сериозен здравословен проблем, за да бъде настанен поне временно в здравно заведение. Още повече такива хора нямат документи за самоличност, а какво остава за здравни осигуровки", коментира шефът на "Бърза помощ" д-р Мая Рашева. 

Тя посочи, че понякога лекарят, отишъл да прибере пациент от улицата, се занимава с него часове, а понякога и дни наред, докато успее да му намери местенце, където поне временно да бъде подслонен. В търсенето на покрив са ангажирани и социалните служби. "С помощта на полицията издирваме близките на бездомника, но най-често те не искат да си го приберат, а ние просто няма къде да го настаним", коментира социална работничка. Организациите, ангажирани с проблема от години, алармират, че е крайно необходимо да се създаде кризисен център за такива хора. А страховете, че така държавата или общината ще прави някакъв главозамайващ харч, са излишни. "Хората в повечето случаи, като се нахранят и наспят, сами си тръгват, защото предпочитат живота на улицата", твърдят психолози.

Според социалните през последната година сигналите за хора в беда са се увеличили. Самият регистър на безпризорните обаче не е нараснал кой знае колко. Ако миналата година бездомниците са били около 150, то през тази са не повече от 160. Статистика за това колко са новите случаи и колко са починалите за година, не съществува.

Поне от два месеца на тел. 150 гражданите подават сигнал за една и съща жена. Дамата, която е на средна възраст, се казва Пламена. Проси, като показва ампутирания си от коляното крак на стълбите на централен подлез. Почти няма варненец, който да не я е срещал и да не е изпитал истинско съжаление към трагедията й. От социалните служби познават Пламена от няколко години. Тя се появява в града всяко лято и твърди, че идва, за да събере пари за поставяне на изкуствена подбедрица в Германия. Иначе имала къде да живее.

Истинско судоку за социалните е историята на 59-годишен арменец, който, освен че е бездомен, е и с интелектуален дефицит. От години живее в България и притежава документ за постоянно пребиваване в страната. Имал е дом, но щом родителите му починали, останал на улицата. Не получава инвалидна пенсия, тъй като няма постоянен адрес. Има братовчедка, която не може да го прибере у дома, но иска да му помогне поне за освидетелстването. Но ако тя го регистрира на своя адрес, а не живее при нея, мъжът повече няма да може да зимува в общежитието на СУПЦ. През годините арменецът е бил подслоняван къде ли не - и в психиатрията, и в заведение за умствено изостанали, но поради една или друга причина си е тръгвал. Сега, когато състоянието му се влошава, а старостта го притиска, мечтае да намери постоянен подслон, та дори и в някой дом за хора с увреждания. За съжаление този тип заведения рядко предлагат свободно място, а нуждаещите се са твърде много.



Източник: "Народно дело"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: