Тийнейджърки учат фото и кулинарни тайни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:19 / 18.12.2008
828
232 тийнейджърки от Варна и Провадия, които са в неравностойно социално положение, имат шанс да си намерят подходяща работа, благодарение на дамите от асоциацията "Да съхраним жената". 122 от тях са момичета от средните училища във Варна, а 110 са от Провадия, уточниха от неправителствената организация. "Момичетата се обучават в няколко модула като се опитваме да им помогнем за професионалната им реализация", каза председателят на асоциацията Йорданка Ненчева. С участието на психолог са проведени групови и индивидуални събеседвания, за да се установи най-подходящата сфера за изява на момичетата в неравностойно положение. Част от тях се чувстват несигурни за бъдещата си учебна, професионална и личностна реализация, при някои е прекъсната емоционалната връзка с родителите. Затова им се оказва психологическа подкрепа.

Най-голям интерес момичетата проявявали към кулинарния курс. "Въоръжени" с ръкавици, престилки и нужните хранителни продукти, младите дами сами сътворявали вкусотии и по свои рецепти. "Палят се една друга, някои от тях нямат навици и тук откриват доста неща. Ние сме щастливи, че можем да им помогнем", допълни Ненчева. 12 девойчета са сред почитателите на курса по фотография и фоторепортерство, повече са към курса за шев и дизайн. Често интересът бил към повече от един от обучителните курсове, които момичетата безпрепятствено посещавали. Целта на бизнесдамите е да ги подготвят за бъдеща реализация в ресторантьорството, хотелиерството или в друга професия. Подкрепата за момичетата ще продължи до абитуриентския им бал. И тъй като финансирането по проекта приключва в края на годината, бизнесдамите от асоциацията поемат издръжката на курсовете до май, както и подготовката за бала на момичетата.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).