Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Топ лектори ще обучават русисти във Варненския свободен университет
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 22.08.2016Коментари (0)1022
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
VIII Международна квалификационна школа "Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд" ще се проведе от 22 до 26 август 2016 година в Руския център на ВСУ "Черноризец Храбър". Тя е организирана от Варненския свободен университет с подкрепата на Фонд «Руски мир».

Освен впечатляващото участие на студенти и преподаватели по руски език от 10 държави, по традиция в школата участват топ лектори от Русия и България.

Всички занятия водят до една обща цел - да се демонстрират възможностите за използване на съвременните педагогически технологии в практиката на преподаване на руски език като чужд. Кръгът от теми на лекциите, майсторските класове и и кръглите маси е разнообразен.

 

Среди интересните акценти в програмата на школата са майсторският клас на проф. д.пед.н. Леонид Московкин - "Методическа игра "Да напишем учебник". Това е иновационна форма за обучение на бъдещите учители по руски език, в която професорът от катедрата по руски език и методика на преподаването му на Санкт-Петербургския държавен университет ще сподели опита си в написването на учебници и ще представи примерни концепции за иновативни учебници. В рамките на майсторския клас участниците ще разработят учебник по свой собствен проект.

Проф. Московкин е един от водещите учени в областта на методиката на преподаване на руски език като чужд. Автор е на повече от 200 научни публикации по темата.

Освен в майсторския клас, участниците в школата ще се срещнат с проф. Московкин в практическия курс "Концепции за иновативни учебници". В програмата на форума е предвидена и негова лекция на тема: "Продуктивни иновативни технологии в обучението по руски език като чужд". Той ще се спре на най-разпространените иновативни технологии като театралната, екскурзионната, изследователската и кинотехнологията, както и разглеждането им в контекста на съвременната лингвистична дидактика.

 

Един от любимите лектори на младите русисти - проф. д.ф.н. Валерий Ефремов и тази година има ярко присъствие в програмата на Международната квалификационна школа. Двата майсторски класа на проф. Ефремов са свързани с митовете в руския език и джендър стереотипите в руската реклама.

Освен впечатляващата си научно-методическа дейност, Ефремов е водещ и в Санкт-петербургското "Радио Русия", където от 2005 година е автор на предаването "Как е това на руски?"

В майсторския клас "Джендър стереотипи в руската реклама" Ефремов ще се спре на трансформацията на традиционната патриархална система на полово разграничение и поляризацията на мъжката и женската социални роли, промяната на стереотипите на маскулинизация и феминизация и ролята им в различни сфери на социалния живот, в това число и в рекламата.

Освен двата майсторски класа Евремов ще участва и с лекция на тема "Руският език в съвременния свят" и семинар-практикум "Новите типове речници като източник на лингвокултурна информация".

Доц. д-р Надя Чернева е позната на русистите в България като преподавател в катедрата по руска филология и заместник декан на филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Научните й интереси са в областта на сравнителното езикознание, лингвокултурологията, философията на езика, интеркултурната комуникация, теорията и практиката на чуждоезиковото обучение.

В програмата на школата доц. Чернева ще се включи с два майсторски класа по темите: "Поликултурното образование и международния тренинг - състояние и перспективи", посветен на основни аспекти от теорията и практиката на интеркултурното образование и обучение в контекста на глобалните процеси и "На руски: в диалог с културите" - своеобразен междукултурен тренинг, предназначен за студенти-русисти, представители на различни лингвокултурни общности и етнокултури.

С лекцията "Защо говорим така? (Кратък екскурс в историята на фразеологията)" и майсторските класове "Мрежови инструменти за преподаватели по руски език като чужд" и "С песен весело да крачим..." е свързано тазгодишното участие в международната квалификационна школа на преподавателя от филологическия факултет на Санкт-Петербургския държавен университет Денис Букин.

В рамките на майсторския клас "С песен весело да крачим..." в интерактивна форма участниците ще се запознаят с различни способи за използване на руските песни в обучението по руски език като чужд.

Международната квалификационна школа ще срещне участниците и с известния специалист в областта на методиката на чуждоезиковото обучение проф. д-р Галина Шамонина - директор на департамент "Чуждоезиково обучение" и на Руския център на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Проф. Шамонина е лектор в двете кръгли маси: "Младите русисти - важна част от руския свят" и "Методическа идея: "Вкусовете се различават" или как да работим с фразеологизмите в национална аудитория".

Участниците в кръглата маса "Вкусовете се различават" ще работят по теми, свързани с използването на фразеологизми, включващи названия на храни и напитки на руски и родния им език. Всеки от екипите ще представи своя концепция и методически обосновани идеи за обяснение на значението, произхода, употребата в речта и използването им в процеса на обучение.

Школата - това е обмяна на опит, мисли, идеи и открития, това е търсене на отговори на трудни въпроси, това е умение да представиш своите интереси и активно да участваш в научните дискусии. Слушателите обсъждат най-сериозните и актуални проблеми, отнасящи се не само до иновациите в методиката на преподаването на руски език като чужд, но и в областта на лингвистиката, културологията и много интердисциплинарни проблеми, чието познаване ще им помогне да формират собствена професионално-личностна позиция, да намерят своя индивидуален стил на педагогическо общуване и да изберат креативни методи на преподаване, споделя проф. Галина Шамонина - ръководител на един от най-успешните проекти на Варненски свободен университет и фонд "Руски мир".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
Катастрофи в България
Крал Чарлз е болен от рак
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: