Топлата вода - нестандартен вариант на Ганковото кафене

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:13 / 20.03.2010
1393
Минералният гьол на Офицерския плаж във Варна, познат още като „топлата вода", се явява Ганковото кафене от Вазовия роман „Под игото" за редица варненци, четем в "Позвънете". „Нищим тука политиката, докато си лекуваме болежките", обяснява 77-годишният Петър Терзобалиев. Бившият учител по история разказва, че идва на минералните бани от 6 години, поне 2 пъти седмично.

Много полза има от минералната вода, лекува почти всичко, категоричен е Терзобалиев, който в момента се занимава с билкарство. Той добавя, че ако не се топне в гьола веднъж седмично се разболявал. Посещенията му започнали, след като получил някакъв обрив по кожата. След няколко седмично киснене в горещия минерален извор, нещата си дошли на мястото. „Много са хората, които идват тук, за да се лекуват. Някой заради екземи, други заради хемороиди...", изреждаше неспирно болестите, които се подчинявали на лечебната вода пенсионираният историк. По думите му не са малко хората, които той е „запалил" по термалните бани. „Сигурно поне 20 човека съм довел тук, които сега идват за постоянно", хвали се Терзобалиев. Той добавя, че минералните води на плажа са идеални и срещу ревматични болки

Той обаче е категоричен, че водата не става за пиене. Други обаче твърдят, че който пие от нея, си пречиствал бъбреците.

Това, че най-достъпен за всеки решил да се покисне в минерални води, е гьолът на Офицерския плаж, свидетелстват и други посетители в басейнчето. Те също обясняват, че в гьола се събират абсолютно всякакви хора. Някои са тук заради болежки, други, за да поддържат тонуса си, а трети просто за да нищят политиката и за да убият малко време. „Някои си мислят, че тука идват само пропаднали типове, но това не е така. Много интелигентни хора са наясно с лечебната сила на термалния извор тук заради концентрацията на минерални соли. Сред нас има лекари, военни, даже и борци", провиква се мъж от басейна, който обаче отказва да си каже името. Той добавя, че в делнични дни през гьола минават по около 100-ина души а през почивните дни можели да достигнат и 1000. Голям наплив имало след 17 - 18 часа, когато хората излизали от работа. „Лошото е, че тогава има и хомосексуално нашествие", хилейки се обяснява друг младеж. Той добавя, че в басейнчето се шмугвали хора с хомосексуална ориентация, които се закачали с по-младите посетители. Чувайки обясненията му, възрастен мъж се провиква възмутен, че за това предпочитал минералния извор в курорта Св. Константин. „Спрях обаче да ходя. Първо беше 70 стотинки, после стана 1 лев, а накрая 2. За това предпочетох да идвам тук, въпреки че е по-мръсно и неподдържано", разказа той. Други посететили в гьола, видимо оживени от разговора подкрепиха становището на събрата си по хоби. Те обаче бяха категорични, че където и да се къпят, всички ги обединяват 2 основни неща - болежките и политиката. Точно за това, както Ганковото кафене във Вазовия роман „Под игото" е наричано „малкия парламент", така и редовният контингент на минералния гьол на Офицерския плаж го нарича по същия начин.

Всички редовни посетители в гьола се жалват, че идват и такива индивиди, които се цопват в лечебните води без да се изкъпят. Имало и други обаче, които идвали само за безплатен душ. Не липсвали дори хора, които си мъкнели мръсните дрехи и килими и използвали термалния извор за пералня. „Понякога тука става голяма кочина. Хората изобщо не пазят", обяснява една от малкото жени в басейна. Тя добавя, че група от редовните посетители се грижели за разчистването на брега. Жената припомня, че преди време на мястото на гьола е нямало басейн. „Тогава хората искаха да се построи басейн, но се противяха да има входни такси. Сега обаче се вижда какво е положението, като тука идват всякакви хора и използват термалните бани за бунище възмущаваше се тя. В нейна подкрепа се обади и друг мъж, който обясни, че се налагало основната групичка хора, които посещават гьола, да събират по 1 - 2 лева, за да могат да купят тръби за душовете. Той самият даже щял да се заеме през уикенда със сменянето им. „Повечето тук сме на мнение, че районното кметство „Приморски" трябва да се грижи за мястото. Ако ще даже да има входни билетчета. По-добре да плащаме по 50 стотинки, отколкото да тънем в мръсотия", категоричен бе Терзобалиев. Той добавя, че най-лошото е, че няма тоалетна. Всеки облекчавал физиологичните си нужди където намерел. „И в бесайна се пишка", казва с усмивка Терзобалиев. Той обаче е на мнение, че това не е страшно, защото минералите соли филтрирали всички мръсотии.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).