Трансформатор спасява Варна от режим на тока

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 20.10.2008
1000
Нов трансформатор в подстанция Варна - Запад ще спасява града от надвисналата опасност от режим на тока в зимните месеци. Това каза за "Позвънете Новини" ръководителят на управление "Активи на преносната мережа" в Националната електрическа компания" (НЕК) Тодор Тодоров. Трансформаторът ще е с мощност 20 кV. Според Тодоров с него ще се подсигурят безпроблемни зими на Варна за около 5 години напред. Той не можа да посочи колко домакинства ще могат да се захранят с новите мощности, но добави, че те биха подсигурили електроенергия за 3 големи мола. Експертът добави, че с поставянето на третия трансформатор засега се избягва и строителстото на нова подстанция, която да обезпечава нуждите на Варна и околностите. В обекта НЕК ще вложи около 1,2 млн. евро, посочи той. По думите му, това е единствената възможна оптимизация, която може да се направи на съоръжението. То е в жилищна зона и евентуално разширение на подстанцията е невъзможно, допълни шефът в НЕК. Скоро трябва да започне и цялостният ремонт на оградата на съоръжението, за което грижа има дъщерната компания на НЕК - Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Освен това трябва да се направи и авариен изход на обекта.

Пред следващите месеци ще започне и изграждането на двоен електропровод от подстанция Варна - Север до новия възел за ветропаркове, който ще се прави край каварненското село Хаджи Димитър, каза още Тодоров. Целта на подсилването на мрежата е подсигуряване на трасе за включването на вятърните централи, които се правят в района на Шабла и Каварна, припомни той. Енергийният специалист добави, че вече е започнало удвояването на електропровода в района на добруджанското село. За цялото трасе от около 70 км ще са необходими около 17 млн. евро, посочи Тодоров. Той уточни, че за изграждането на 1 километър електропровод се разходват около 250 000 евро. Той трябва да приключи до края на 2010 г. В същия срок е необходимо да се направи и реконструкция на подстанцията в Каварна, заяви той.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).