Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Треска за визи обхвана варненските строителни фирми
Автор: Екип Varna24.bg 13:58 / 24.11.2010Коментари (0)942
© Varna24.bg
Въпреки продължаващото задълбочаване на спада на строителния бизнес, Варна отново се нарежда в челната тройка по издадени разрешителни за строеж. 120 визи за получени от варненски фирми през третото тримесечие, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Малко повече (128) са издадените разрешителни в Пловдив, като лидер е столицата (180). Най-много жилища предстои да бъдат започнати пак в София (617), Варна е на второ място - 597. Доста по-назад в статистическото подреждане са Благоевград (371), Бургас (308) и Пловдив (295).

С предстоящото влизане в сила на промяната в закона близо двойно ще скочат таксите за вземане на разрешителни за строеж. Това е основната причина за голeмия наплив в търсенето на строителни визи, заяви за в. "Черно море" инж. Валентин Вълев, председател на Камарата на строителите в България (КСБ) - областно представителство Варна. При сегашната стагнация фирмите използват и най-малките пролуки, за да се държат на повърхността. Сега, ако започнеш ново строителство, себестойността ще излезе над 650 евро/кв.м въпреки поевтиняването на строителните материали и работна ръка, защото земята вече е купена с високо обезщетение, всевъзможните такси непрекъснато растат. В същото време на пазара се предлагат готови жилища по 500-600 евро/кв.м, коментира Валентин Вълев. Търсене на апартаменти винаги ще има в голям град като Варна, затова не може да спре новото жилищно строителство. Строежите, за които сега се вземат визи, реално ще бъдат завършени догодина, когато се очаква браншът постепенно да започне да излиза от кризата, допълни шефът на КСБ - Варна.

1311 разрешителни за строеж на жилищни сгради с общо 3405 апартамента са издадени у нас през третото тримесечие, сочат още данните на НСИ. Спрямо предходното тримесечие издадените визи намаляват с 9%, на жилищата в тях - с 13,4%, на застроената им площ - с 12,8%. В сравнение с третото тримесечие на 2009 г. издадените визи са по-малко с 26,5%, а жилищата в тях - с 34,6%.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: