Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Трето лятно училище по инсулт се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 20.06.2024Коментари (0)902
©
Мозъчно-съдовата патология и мозъчният инсулт бяха във фокуса на третото Лятно училище по инсулт, което се проведе на 15 и 16 юни в Медицинския университет във Варна под егидата на ректора на университета проф. д-р Димитър Райков и изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна проф. д-р Силва Андонова.

В програмата на мултидисциплинарния форум бяха включени теми, засягащи организацията при лечението на инсулт, невроизобразяващите методики в острата фаза на мозъчните инсулти, рисковите фактори за възникването на инсулти и тяхната профилактика, както и инсултите в детска възраст, редките причини за мозъчни удари и възможностите за рехабилитация след прекаран инсулт.

В поздравителен адрес до участниците, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Димитър Райков подчерта, че оценява високо приноса на този форум в развитието на сътрудничеството между специализираните звена за лечение, както и за подобряване на качеството на работа при овладяването на това социално значимо заболяване.

Вече 6-та година МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина“ организират този форум, посветен на лечението, диагностиката, на превенцията на острите инсулти, изтъкна изпълнителният директор на варненската университетска болница проф. д-р Силва Андонова.

Високото кръвно налягане и диабетът често се определят като рискови фактори за развитието на инсулт, подчерта в своята лекция председателят на Българското дружество по инсулт д-р Филип Алексиев, който бе сред гост-лекторите на форума.  Като един от основните проблеми в България, д-р Алексиев изтъкна, че много малко хора знаят и се интересуват от темата за инсултите и разпознаване на симптомите. Специалистът бе категоричен, че образователните активности в голяма степен повлияват позитивно информираността на населението с цел превенция и профилактика на това социално значимо заболяване.

Освен представянето на теоретични доклади, на форума бяха представени и коментирани интересни клинични случаи от ежедневната практика. В дискусията взеха участие медицински специалисти от София, Шумен, Силистра и други градове. Всички студенти и специализанти имаха възможността да участват безплатно в сесиите на Третото лятно училище по инсулт.

Инициативата на МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина" за организиране и провеждане на събитието е продължение на проведената през 2018 г. Първа национална конференция по инсулт с международно участие. Срещата има за цел да продължи дългосрочното сътрудничество между специализираните центрове за лечение на инсулт в България с оглед подобряването на грижите за хората с инсулт, координирането на усилията за лечение на заболяването в страната и постигане на максимален ефект. Основна задача е повишаване на качеството на лечение на пациентите с инсулт, чрез предоставяне на достъп до специализирана медицинска помощ и диференцирано лечение.  Постигането на оптимално качество на лечение във функциониращите центрове е свързано с непрекъснатото обучение на специалистите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: