Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тревожно: Над 2500 души от Варна и Добрич заболяват от рак всяка година
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 04.02.2013Коментари (0)613
© Varna24.bg
2547 са новозаболелите регистрирани онкологично болни в "СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков- Варна" ЕООД през 2012 г. във Варненска и Добричка области. Данните не са окончателни, но тенденцията за традиционно висока заболеваемост в региона продължава да е актуална. Двата пика през последните пет години са през 2009 г. - 3075 души и 2011 г. - 2965 души. Средната заболеваемост само във Варна и областта за този период е 2000 души годишно.

Челната четворка на най-често срещаните локализации сред новорегистрираните са: рак на кожата - 342 случая през 2012 г.; рак на млечната жлеза - 294; рак на бял дроб - 255 и рак на дебелото черво - 207. Веднага след тях се нарежда ракът на женските полови органи - на шийката на матката и на маточно тяло - 166 жени общо. Данните от последните пет години показват, че заболеваемостта сред мъжете е с малко, но по-голяма от тази сред жените.

Общият брой на регистрираните в "СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков - Варна" ЕООД болни от Варненска и Добричка област, които се водят на диспансерно наблюдение, е 21 852 души. И в този показател тенденцията е за плавно, но трайно нарастване. 16 428 са регистрираните от Варненска област, 5 424 са пациентите от Добричка област. От тях най-много са болните от рак на млечна жлеза - 4076 жени в двете области. Следват болните от рак на кожата - 3887; рак на женските полови органи - 2552 и рак на дебело черво - 1526 души.

В резултат на профилактичните програми, прилагани от варненската онкологична болница, се забелязва значително подобряване на ранната диагностика. Данните показват зависимост между ниската откриваемост (процент болни в първи и втори стадии) и високата смъртност при някои локализации.

Във Варненска област е подобрена ранната диагностика при локализации маточно тяло от 61,0% през 2010 г.на 74,7% през 2011 г.и при белодробния карцином от 9,5% през 2010 г.на 10% през 2011 г.

И при другите проследявани локализации ранната диагностика е добра - особено при карцином на млечната жлеза достига до 80,1% от новите случаи.

Цифрите показват, че профилактиката е гаранция за ранното диагностициране, а оттам - и за по ефективното, щадящо пациента лечение, а за бюджета - по-малко разходи.

Поради липсата на национална и общинска (до този момент) политика за масова профилактика, СБАЛОЗ - Варна прави всяка година за своя сметка собствена програма, насочена към откриването на ранни форми на най-често срещаните онкологични заболявания. Системата за финансиране на специализираните здравни заведения до 2011 г. позволяваше това. Въпреки нормативните промени и тежкото финансово положение на болницата в резултат на това, такава програма бе стартирана и в началото на 2012 г. В резултат бяха прегледани над 7000 варненци. Новооткритите случаи са 615, сред които и доброкачествени.

Заради проблемите с финансирането на онкологичните здравни заведения в национален план, в т.ч. и на СБАЛОЗ - Варна, поддържането на собствена програма за профилактика става все по-трудно. За да не се спре тенденцията за повишаване на ранната диагностика в резултат на своевременното откриване на раковите заболявания, общинската болница разработи и предложи на вниманието на Община Варна и Общински съвет Варна широкомащабна тригодишна профилактична програма. Тя трябва да даде по-ясна представа за здравния статус на населението по отношение на онкологичните заболявания и откриване на "скритата заболеваемост", както и да създаде навици за здравна профилактика в населението. Програмата на СБАЛОЗ цели намаляване на болните в 3-и и 4-и стадий, чието лечение е в пъти по-скъпо и травматично при незначителен процент шанс за дълга преживяемост.

С приемането на единствената по рода си в страната общинска програма за превенция на онкологичните заболявания Варна може да се превърне във водеща община не само в областта на социалните услуги, но и на здравеопазването и да зададе модел на отговорно отношение на местната власт към здравето на населението и на населението към собственото му здраве.

В пълния си обем профилактичната програма, разработена от СБАЛОЗ - Варна, предвижда в рамките на следващите три години да бъдат прегледани 33 300 граждани на Варна. Основните локализации, залегнали в програмата, са: рак на млечна жлеза, рак на маточна шийка, рак на кожата, рак на простатата, рак на стомашно-чревен тракт и рак на дебело черво, т.е. най-често срещаните диагнози на територията на Варненска област. Предвидените профилактични пакети, за разлика от друг път, включват не само преглед от специалист, а и редица изследвания за прецизиране на диагнозата при съмнение за наличие на онкологично заболяване.

"СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков - Варна" ЕООД депозира програмата още в края на 2012 г. след решение на комисията по здравеопазване. Екипът на болницата се надява, че тя ще стане част от политиката на община Варна в областта на здравеопазването, която от години демонстрира отговорно отношение към повишаване на здравния статус на варненци.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: