Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тревожно: Всяка седмица 3-4 души посягат на живота си във Варна и областта
Автор: Екип Varna24.bg 13:02 / 12.09.2011Коментари (20)5451
© Varna24.bg
Всяка седмица средно 3-4 души от Варненска област са посягали умишлено на живота и един от тях е загивал. Това показва проучване на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за 2010 г. То е направено по повод 10 септември, който се отбелязва като Ден за превенция на самоубийствата.

Данните за анализа на явлението в областта са взети от общинските болници, клиниката по токсикология и "Бърза помощ".

През 2010 г. са регистрирани 190 опита за самоубийство, като 62 от тях са завършили фатално. Съотношението е 3,1:1. Според данните има тенденция към завишаване на суицидните опити в сравнение с предходни години. Тяхното ниво е по-високо от средното за страната (11,4 на 100 000 души). Областта попада отново във високото равнище на мъжките самоубийства - 18 на 100 000 души според критериите на Световната здравна организация.

Увеличили са се умишлените самонаранявания с фатален край и при жените - 8,8 на 100 000. Смъртността при мъжете е близо 2 пъти по-висока в сравнение с жените. Това се обяснява с използването на "по-сигурни" начини за слагане край на живота като самообесване, хвърляне отвисоко, огнестрелно оръжие. Жените разчитат по-често на "пасивни" средства - самоотравяне с лекарства или химични средства. Като цяло те правят по-често опити за самоубийство. За областта съотношението жени - мъже е средно 3,2:1, като тази тенденция се запазва през годините.

Самообесването е най-предпочитаният начин за преминаване в отвъдното, сочи анализът. Към него са прибегнали 64,5% от самоубийците. На второ и трето място са хвърлянето от височина и удавянето, съответно 19,3% и 4,8%.
Световната статистика сочи, че самоубийствата се увеличават с възрастта, особено над 75 г.

Във Варненска област средната възраст е 58,2 г., което е доста тревожно. Констатира се също, че 54,8% от хората, прекратили умишлено живота си, са били все още в трудоспособна възраст и икономически активни. Според данните 42% от суицидните опити са извършени от семейни хора, 58% от самотници - овдовели, несемейни, разведени и др. По-високият процент се дължи вероятно на силния емоционален стрес след загуба на партньора и затрудненията, които произтичат от това. Другите фактори са географската, социалната или емоционалната изолация. С повишените темпове на миграция и урбанизация отслабват и изчезват важни социални връзки със семейство и приятели, които придават смисъл на живота. При тези условия нивото на самодеструктивното поведение се повишава.

Самоубийствата сред селското население в областта са почти 3 пъти повече спрямо тези в града. Тенденцията е същата и в страната. Анализът за м.г. доказва също, че най-предразположени към фаталната стъпка са хората от 15 до 34 г. с пик 15-19-годишна възраст - 18,4%. Почти еднакво е нивото в групата на 40-60-годишните и отново има покачване на самоубийствата след 70 г.

От явлението не са пощадени и децата до 15 г. Те съставляват 4,7% от всички случаи. През 2010 г. най-малкият суицидант е на 13 г., най-възрастният - на 85. Според данните почти половината от регистрираните случаи на самоубийства са извършени от хора до 35 г. Обяснението за младежите е свързано със специфичните възрастови изменения, настъпващи в пубертета. Те са по-податливи на депресия и на чувството за неудовлетвореност и по-трудно се справят в критични ситуации поради емоциoнална и социална незрялост. Обикновено посягат на живота си с медикаменти или химически вещества. В близо 41% от случаите обаче опитите им за самоубийство са демонстративни. Т.е. целта не е прекратяване на живота, а привличане на вниманието на околните.
Анализът на данните показва също, че повече от половината - 68% от хората, нямат постоянна заетост. В тази група са безработните, учещите и домакините. С най-голям относителен дял - 27%, са безработните. Безработицата, липсата на финансови средства, самочувствие и авторитет могат да подтикнат хората към фаталната стъпка. Това се потвърждава и от динамиката на броя на самоубийствата в региона сред бедни и социалнослаби.
Сред основните причини за самоубийствата са дисхармонията в междуличностните отношения и конфликтите в семейството. Делът на романтичните мотиви като несподелена любов, раздяла с любим и загуба на близък е сравнително малък - 10,9%. Психичните заболявания са били причина в 12,6% от случаите.

Проучването на РЗИ - Варна, показва и в кои сезони хората най-често са склонни да сложат край на дните си. Това са лятото и есента. Най-голяма честота е регистрирана през май, юли, август и октомври.

Значение има и мястото на извършване на самоубийствата. Резултатите показват, че 86,7% от опитите се извършват в собствения дом, 6,3% в друго жилище, 7% - навън. Актът на самоубийството оставя силен отрицателен отпечатък върху семейство, приятели, близки, съседи и случайни минувачи, се казва още в проучването.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
наркомани много...и слабо характерни и слаби психически също много..смъртта не е решение че ще се отървеш от каквото и да било
0
 
 
Като сме мекутели така е.кой не ни се смя
0
 
 
Иначе по темата - много ми е жал за това, че на хората им е трудно - и е нормално за съжаление в трудни и кризистни моменти по слабите психически хора не издържат
0
 
 
Александра, да ти имам интелигентното мислене ;-) значи не можело да се съди за хората по диалекта, но по правописа можело, ми ето аз имам ужасен Български правопис какво ще отсъдиш :-D
0
 
 
Жалко,много жалко за обезвереният български народ!
0
 
 
Хахахаха няма как да стане.ей мангал бягай в катуна
0
 
 
С този си коментар и силен аргумент потвърждаваш тъпотията си.
0
 
 
Митов, ти откога съдиш по диалекта за хората?! Много искам да знам откъде си и на теб колко ти е правилна граматиката и произношението. Такива като теб трябва да се научат да гледат първо себе си, пък после другите. Що за извратеняк ще се шегува с отчаянието на другите хора? Илев, същите изтъркани тъпи шегички за 2012, може да спрете вече... Маринов, това, че не си харесал поста, не те спира да четеш коментарите... Ти ходи да се ограмотяваш, че като ти гледам правописа...
0
 
 
Какво да правят хората, то като ти падне пердето и като си отчаян всеки с своята история и проблем и не знаят какво правят. кой от нас не е бил толкова отчаян че не е знаел какво върши, а тоз които незнае какво е по добре да я затваря и да не съди никого
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: