Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Три години бавят истината за смъртта на млад варненец
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 17.12.2011Коментари (0)1280
© Varna24.bg
Повече от 3 години се води следствие срещу неизвестен извършител за смъртта на 28-годишния Жельо Ярмов от Варна, съобщи Дарик радио. Въпреки различията във версиите на свидетелите и на лекуващите лекари на пациента, прокуратурата във Варна спира следствието с мотива, че виновни по случая няма, се казва в съобщение до медиите на Националната пациентска организация.

По думи на близките през август 2008 г. Жельо Ярмов е приет в тежко състояние във Военноморска болница във Варна. Д-р Станимила Петрова, тогава дежурен лекар в отделението, му поставя диагноза "остра вирусна инфекция", като на пациента е измерена температурата, направена е промивка с активен въглен на стомаха и е извършено вливане на физиологичен разтвор против повръщане. След това Жельо Ярмов е изпратен за домашно лечение.

Вечерта на същия ден той се влошава, по думи на приятелите му младият мъж става неадекватен и не може да ходи. Те го закарват в МБАЛ "Св. Анна" - Варна, където д-р Матева установява, че пациентът е с тежка ацидоза и много високи нива на кръвна захар, което означава, че има диабет. Не му е сложен инсулин, тъй като наличният в болничното заведение е с изтекъл срок на годност. Повикана е линейка, която да го транспортира до УМБАЛ "Св. Марина", където в 1:49 часа през нощта пациентът почива от диабетна кетоацидоза, без да е осъществено необходимото лечение.

По време на следствието по случая Варненският окръжен съд намира, че и двете лекарки, лекували пациента, носят вина за недобросъвестното изпълнение на задълженията си. Жельо е бил с диабетна кетоацитоза, която е можело да бъде овладяна още в първата болница. "Транспортирането му от болница МБАЛ "Св. Анна" - Варна до УМБАЛ "Св. Марина" е неправилно и фатално", е определението на Варненския окръжен съд.

Въпреки това прокурорът по случая спира следствието с мотива, че виновни няма. Родителите на 28-годишния Жельо са поискали отвод или самоотвод на прокурора, което им е било отказано. След това делото е прехвърлено към военна прокуратура с довода, че д-р Петрова работи във военна болница. Правят се още две експертизи, втората от които според родителите е "поръчкова". Военно-апелативният съд се произнася, че виновни за смъртта няма и прекратява производството. Eдин от тримата арбитри по делото обаче не е съгласен с решението и е подписал особено мнение, в което изтъква множеството открити несъответствия между показанията на лекарите, от една страна, и съдебномедицинската експертиза и свидетелите, от друга.

Родителите на Жельо Ярмов са завели и граждански иск, но до момента не е постигнато развитие. Те са твърдо решени да открият истината за нелепата смърт на сина си, като считат, че фаталният изход се дължи на неправилна диагноза и погрешни и ненавременни действия от страна на лекарите. Те са убедени, че грешките на тези медицински лица, участвали в събитията, впоследствие са прикривани и от прокуратурата във Варна.

Според Националната пациентска организация този случай е поредното доказателство, че системата не подсигурява адекватна и навременна защита на пациентите. Ето защо НПО настоява за промяна на модела, по който се разрешават подобни казуси, който ще позволи по-бързо и извънсъдебно разрешаване на такива случаи. Това е и в основата на работата на представителите на НПО в работната група към Комисията по здравеопазване.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: