Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Три възпитанички на Медицинския университет проведоха стаж във Франция
Автор: Екип Varna24.bg 10:39 / 14.04.2009Коментари (0)1096
Три възпитанички на Медицинския университет във Варна, от специалността "Здравен мениджмънт" към факултета по "Обществено здравеопазване" проведоха стаж във френски лечебни заведения през февруари т.г. Стажовете бяха организирани благодарение на установеното партньорство между представители на факултета и техните френски партньори от болничната група "Св. Августин", Малетроа, в лицето на помощник-директора Сесил Рию, която миналата седмица гостува на МУ във Варна. Разходите по престоя на студентите бяха поети от френска страна, съобщи доц. Емануела Мутафова, ръководител на катедрата по икономика и управление на здравеопазването в МУ - Варна.

Щастливките да пътуват до Франция бяха студентките четвърти курс по "Здравен мениджмънт" Анжела Каспарян и Мария Димова и здравният мениджър Красимира Стайкова. Анжела Каспарян проведе стажа си в клиниката "Св. Августин" в гр. Малетроа, област Бретан. Със съдействието на г-ца Рию варненската студентка успя да се запознае с особеностите на френската здравеопазна система, която се оценява от специалистите като най-добрата в Европа. Анжела посети лечебни заведения в региона, като основната част от стажа се състоеше в работа в отдела "Управление на качеството". За периода от четири седмици тя успя да се запознае с политиката на клиниката в тази насока, като й бе възложена отговорната задача да извърши одит на изпълнението на нововъведени законодателни мерки в дейността на административния и медицинския персонал. За успешното справяне със задачата й помогна наученото във варненския Медицински университет, сподели доц. Мутафова.

Мария Димова проведе стаж "Болница за домашно лечение в град Анже и неговия регион". Този род лечебни заведения са малко познати и засега слабо застъпени в България. Стажът й премина през няколко отдела: счетоводен, управление на качеството, деловодство и човешки ресурси, където е упражнявала различни дейности, за които е имала необходимата теоретична подготовка. Основен акцент бе работата й в счетоводния отдел, където Мария се запознава с използвания софтуерен продукт и извършва и практическа дейност в областта на аналитичното отчитане, като осчетоводяване на приходите от осигурителни организации, отразяване на плащания на персонала и доставчици и осчетоводяване на фактури.

Здравният мениджър Красимира Стайкова стажува в хипербарния сектор към Клиниката по реанимация и хипербарна медицина в Университетската болница в гр. Анже. Там се запознава със структурата и организацията на работата на клиниката и на болницата като цяло. Участвала е в срещи и дискусии с ръководители на клиниката, като са разисквали и направили сравнителен анализ по въпросите на управлението, финансирането, начините на кодиране, отчитане на дейности и пациенти и др.

Доц. Мутафова обясни още, че проведеният стаж доказва качественото обучение в Медицинския университет във Варна, което дава необходимите знания и увереност за успешната реализация на младите специалисти както в България, така и в чужбина.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: