Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Три знамения за строежа на варненски храм
Автор: Екип Varna24.bg 13:11 / 01.12.2011Коментари (0)1278
© Народно дело
Дъга в небето, ято щъркели над камбанарията и вода под олтара са трите знамения, които се появили по време на изграждането на новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски". Това доказва на вярващите, че делото е богоугодно и затова трябва да бъде завършено. Това обаче ще стане в случай, че се намерят още дарители.

Проектът обхваща над 2200 квадрата площ с подземие, енорийски социален център, сцена, конферентна зала и много други идеи. До тяхната реализация остава още малко, но е решаваща всяка подкрепа от страна на граждани и фирми.
Председателят на църковното настоятелство отец Георги Великов припомня, че инициативата датира още от 1994 година, когато има решение на Общинския съвет да се дадат 4 места за изграждането на православни храмове.

"Прокопий Варненски" стартира през 2005 година, когато е получен документ за собственост. Първата реална работна копка е в края на 2008 година. От тогава до днес се реализира 75-80% от градежа, който е новаторски за храмовото строителство в България, защото освен традиционната постройка включва и много други пространства. Енорийският комплекс е поне 400 квадрата, подхрамовата крипта - 1600, и то с 4 големи зали, една от които мултифункционална - за срещи, симпозиуми и семинари. Предвидена е още библиотека с интернет, отделни школи по иконопис, дърворезба, грънчарство, морско дело, океанология, езиков кабинет и школа по народни танци. Всичко това се осъществява с подкрепата на Варненската занаятчийска камара, преподаватели, корепетитори, хореографи и др. Предвидени са още лекарски и зъболекарски кабинет, кухня майка с трапезария и стая за социални дейности.

Основният главен изпълнител на обекта е фирма "Ултима инвест" с президент Делян Петков, на когото настоятелството благодари, че по време на криза отделя внимание и средства, както и че поема безвъзмезден ангажимент.

Балконът е оформен в типичния възрожденски стил тип кобилица. В носещите колони е вградена вентилация.
Подземието има три входа. В криптата вече са извършени 7 кръщенета и две венчавки. Там ще има и падащ екран и стаички за преводачи като при конферентна зала. Иконостасът е новаторски направен, тип ветрило. Отваря се и става като сцена, където вече е играна и театрална постановка. Там се провеждат и богослужения.

Светецът е бил монах в Атон. Бил е поставен на известни изпитания и е доказал стоически вярата си, гласи житието на Прокопий, свързан дълбоко с Варна. Може би затова са се появили и трите знаменателни събития по време на строежа, припомнят духовниците.

Отец Георги Великов: Благодарим на дарителите

Всеки ден във времето за литургия - сутрин и вечер, бием камбаните. Те са три - една от тях е подарена от Министерството на отбраната и военните, а другите две са от частни дарители. При нас е най-голямата камбана в епархията - 530 кг.

При поставянето й се случи голямото Божие знамение с появата на дъгата. Още от Стария завет тя е символ на примирение между Бога и човеците. Значи делото ни е богоугодно и полезно и сме на прав път. Метеоролозите тогава казаха, че от две седмици не е валяло, атмосферата е суха и подобно явление е невъзможно. Тогава бяха осветени и 100 къщички за птички, направени с помощта на детска градина "Изворче".

Ден по-рано щъркели кръжеха 15 минути около камбанарията, докато се подготвяше носещата греда за поставянето на камбаните. Беше знаменателно.

Месец и половина след освещаването при изкопни работи, на минус 6 метра, излезе изворна вода под мястото на светия олтар - още едно знамение. Водата е питейна, не е от спукан водопровод. На ден излизат 7-8 кубика.

Имаме и подарена икона на Богородица помощница при раждане. Тя е застъпница при бездетни съпрузи, които идват да се молят тук и се сдобиват с рожби. Но всичко е до вярата.

Необходими са още средства за довършването. Има дарителска SMS кампания. За целта могат да се изпращат съобщения с текст "DMS HRAM" на номер 17 777. "Слава Богу за повечето от нещата получаваме спомоществователство от фирми, но истината е, че имаме нужда от средства, които най-малко да обезпечат работната ръка. Последно работихме по завършването на светия олтар и изляхме бетона на куполи и арки. Имаме спешна нужда от хидроизолация, защото след последния дъжд имахме големи поражения долу. Идеята е да се положи хидроизолация и по куполите, а на кота нула да се направи вертикалната планировка. Оттук нататък започваме да се борим ден за ден. Всичко е правопропорционално на постъпващите дарения. Ако има средства, за още половин година може да се финализират нещата. Слава Богу още има фирми, които да отделят материали, особено дървен материал за кофражите", заяви отец Георги.

От зъболекарския съюз обещали машина. От ДКЦ 4 пък ще обзаведат лекарския кабинет и другото спешно нещо е да се затвори с дограма енорийският център. В зимните месеци той може да функционира като социален, да се раздават сухи пакети храна. Това лято се изградиха северната и южната арка с носещите колони. Предстои да се направят източната и западната. Основната конструкция на храма е почти затворена. С източната арка приключва грубият строеж. След това ще се зида на три метра височина и трябва да се подготви дограмата тип витраж. Идеята е да влиза повече естествена светлина. В подземието има фотоизложба, която отразява емблематичните моменти от построяването, както и знаменията. Дотук са вложени общо около 1 350 000 лева под формата на строителни услуги, труд, материали и финанси. "Ако всеки от своята позиция помогне, ще успеем", каза отец Георги.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: