Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Трима глобени за пушене в общината
Автор: Екип Varna24.bg 15:29 / 11.06.2010Коментари (1)4900
© Varna24.bg
Трима служители са били глобени за тютюнопушене в сградата на Община Варна. Актовете са написани през миналата година, разкри пред Дарик д-р Елена Генева, шеф на дирекция "Опазване на общественото здраве" в Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ - Варна.

Проверките на здравната инспекция за пушене в общината са направени по сигнали на граждани. "Толкова бързо се разчува, че сме на проверка, че докато проверим единия етаж, на другите вече всичко е наред", посочи проблемите на санитарните инспектори д-р Елена Генева. Ръководената от нея дирекция "Опазване на общественото здраве" осъществява контрол над обектите с обществено предназначение и работните места.

Забраната за пушене в общината е в сила от декември 2004 г. с нарочна кметска заповед. И ако тази забрана позволяваше паленето на цигара на специално определени места, през ноември 2008 г. е издадена нова заповед, в която не се посочват разрешени места за димене, т.е. забраната за пушене в общината е вече тотална, установи проверка на Дарик.

Освен в общината, актове за пушене на забранени за това места са написани в районно кметство, пощенски станции, на касите на ВиК и други обществени места, посочи д-р Генева. Здравният шеф припомни, че санкции могат да бъдат налагани и на граждани, които не са служители в съответната обществена сграда.

Сигнали и жалби за нарушения на забраните за тютюнопушене могат да се подават на телефоните, посочени в сайта на РИОКОЗ Варна. Специален телефонен номер няма, получените сигнали се предават на съответната дирекция, обясни шефът на дирекция "Опазване на общественото здраве".

От началото на юни действат нови ограничения за пушене на обществени места. Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, и закритите работни помещения. Закритите обществени места, в които се допуска по изключение тютюнопушене, са местата за настаняване и средствата за подслон, залите за консумация на място в ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове (с изключение на интернет кафе-клубовете, кафе-клубовете за игри и кафенетата в спортни зали) и барове; сградите на железопътни гари, летища, морски гари и автогари; плавателните съдове. Тютюнопушене там се допуска само в обособени самостоятелни помещения, които са обозначени като такива и които отговарят на изискванията, се посочва в променения Закон за здравето.

От началото на месеца са в сила и нови, по-високи парични санкции за нарушения. За физически лица глобата е от 200 до 400 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 400 до 800 лв. Ако нарушението е извършено от едноличен търговец, имуществената санкция е от 400 до 800 лв., а при повторно нарушение - от 800 до 1000 лв. За нарушения от юридически лица се налагат санкции в размер от 400 до 800 лв., а при повторно нарушение - от 800 до 1000 лв.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 12.06.2010 г.
0
 
 
Крайно време беше! Само че кажете кой е телефона, на който могат да се подават оплаквания!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: