Трима пациенти на УМБАЛ "Св.Марина" с шанс да получат нов живот

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:39 / 15.03.2013
786
Шанс за нов живот чрез трансплантация на бъбрек ще получат трима пациенти в УМБАЛ "Св.Марина". В клиниката по диализа за последните три години са извършени успешно 10 присаждания от близки на болните, които им стават донори. 142-ма продължават да чакат ред за спасителна операция стана ясно на Световния бъбречен ден - 14 март. В най-големия у нас център по хемодиализа в "Св.Марина" поддържат жизнените им функции.

12% от жените и 14% от мъжете имат хронични бъбречни заболявания, казаха специалистите. Най-рисковите групи са диабетиците, хипертонците и хората, които страдат от затлъстяване. Най-опасна е острата бъбречна недостатъчност, при която смъртността е 45%. "Лекуваме и пациенти, чиито бъбреци са отказали заради ниско кръвно или след прием на антибиотици и противовъзпалителни лекарства, посочи д-р Светла Стайкова от клиниката по хемодиализа. В Световния ден докторите в нея извършиха безплатни прегледи и консултации.

Източник: в. Стандарт


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).