Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Трио "Варварски цигулки" води фантастични чудовища от звук във Варна
©
Набиращото популярност етно трио "Варварски цигулки“ https://violonsbarbares.com ще оживи в звук от екзотични инструменти чудовища и магични създания. Това ще се случи в Рубик клуб във Варна на 26 октомври от 20:00. Димитър Гугов, гъдулар и един от основателите на групата, обещава енергизиращ концерт за финал на българското им турне. В композициите се преплитат мистичното звучене на българска гъдулка, монголско гърлено пеене, монголска конеглава цигулка, египетски, ирански инструменти, и още нечувани звуци.

Тематичен център на концерта е най-новият албум на "Варварски цигулки“ - "Чудовища и фантастични създания“, който е и завършек на Омая етнофест, осъществен от продуцента Флориан Демирев и фондация "Метаарт“ с финансовата подкрепа на фонд "Култура“ на Община Варна.

Трио "Варварски цигулки“ е основано през 2009 г. в Страсбург, Франция, от родения в Силистра гъдулар Димитър Гугов, монголския музикант Енхжаргал Данадарваанчиг - Епи, който свири на моорин хур/монголска конеглава цигулка и Фабиан Гюйо – перкусионист, изследовател и създател на свои ударни инструменти. Тримата създават звукови картини, чиито корени са в българската фолклорна ритмика и звучене, в монголската традиционна музика, но имат и творческо продължение с дъх на бъдеще.

"За мен няма значение как ни определят – дали сме етно-рок или етно-джаз. Публиката и организаторите имат нужда от някаква рамка, когато четат анонсите за концерти и афишите. Един наш агент ни беше определил като българо-монголска дива световна музика“, казва Димитър Гугов. Той е завършил Музикалната академия в Пловдив и развива своите умения в легендарния ансамбъл "Филип Кутев“, след което заминава за Франция, страната, която и до момента е негов творчески дом. Той и колегите му са признателни на френската държава, която с политиката си подпомага свободните артисти и създава условия и свобода за творчество. "Варварски цигулки“ свирят в театри и на фестивали във Франция и околните страни. "Да, варварите са променили Европа в древния свят. Вятърът, който искам да пуснем сега, е вятър за отвореност към света и към другите. Ние сме типичен пример за трима музиканти, родени в различни страни и дори на различни континенти, но които намират общ език и творят нещо ново, енергийно. Свирили сме на различни сцени и на различни континенти и нашата музика се радва на един и същ успех и внимание“, казва Гугов.

По време на българското си турне "Варварски цигулки“ свири своята необикновена музика пред зрители в Силистра, Плевен, София, Пловдив и Варна, както и пред ученици от училищата за изкуства. Музикантите обещават, че концертът в Рубик клуб във Варна ще е кулминация на българското им пътешествие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Лиъм Пейн
Катастрофи във Варна
Издирва се жена от столичния квартал "Лагера"!
Шампионска лига сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: