Тровят уличните кучета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:15 / 19.06.2009
1879
Нестандартна инициатива за борба с уличните кучета са предприели жители на Варна. За да намалят популацията на безпризорните четириноги, граждани са прибегнали до използването на отрова. Само за последните няколко дни от Морската градина са изнесени 10 трупа на отровени улични кучета. Разложените им останки са намерени около Станчова поляна в крайморския парк, както и в района на метеорологичната служба. Сигналите започнали да валят миналата седмица първо в Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС). От там били препратени към общинския кучкарник, в чиито задължения е разчистването на животинските трупове.

„Миналата седмица изнесохме няколко трупа, които бяха в доста напреднала фаза на разложение. Открихме ги в храсти и шубраци", съобщи началникът на кучкарникът Светослав Атаджанов. По думите му, в началото на тази седмица отнова са постъпили сигнали за намерени трупове в тези райони, които също са били изнесени. „Явно първия път не сме успели да намерим всички останки, тъй като бяха в скрити места. Открихме ги, след като миризмата издаде местоположението им", уточни Атаджанов. По думите му, масовият мор в Морската градина не е изолиран случай. Служителите на кучкарника всеки месец откривали по няколко трупа на безпризорни четириноги, за които има предположения, че са отровени. При съмнения за насилствена смърт останките се изпращат във ветеринарната служба за аутопсия. „По-голямата част от мъртвите животни обаче обикновено са жертва на автомобилния трафик", допълни шефът на кучкарника. Атаджанов уточни, че труповете се изпращат за изгаряне в екарисажа.

Междувременно притеснени родители алармираха, че хвърлянето на отрова в Морската градина представлява сериозна и непосредствена опасност за децата им.

Опасенията им са, че малчуганите, които пипат всичко, докато се разхождат в крайморския парк, могат да попаднат и на отровата, предвидена за кучета. Какво точно е веществото, което е дадено на бездомните животни, не е ясно. За да се установи отровата, е трябвало да се вземат проби от мъртвите тела. Изискването е обаче те да бъде взети до 12 часа след смъртта.

"Не знаем каква е отровата, тъй като откритите в Морската градина животни бяха престоели повече от 1 ден", съобщи д-р Марин Маринов, началник-отдел "Здравеопазване на животните" към РВМС. Той обясни, че по принцип такива проби се изпращат за изследвания в София. Според него, обаче не става дума за свободно разпръснато вещество, а за отровни захранки, с които бездомните животни се примамват. По думите му, разпръсната отрова в парка няма.

Успоредно с майките, притеснения изказаха и собственици на домашни кучета. Според тях, любимците им можело също да ядат от отровните захранки. Според наредбата за обществения ред на община Варна обаче, собствениците на кучета са длъжни да ги разхождат само с намордник, а ако не го правят е предвидена и глоба.

Инициатива срещу намаляването на уличните кучета от месеци тече и по кварталите. В някои райони, когато предстои акция с отрова срещу бездомните четириноги, се забелязват бележки, с които собствениците на домашни кучета се предупреждават, да не пускат питомците си на разходка без намордници. Гражданите, които са взели в свои ръце решаването на проблема с бездомните кучета, обаче обикновено държат на своята анонимност, тъй като според в действащия Закон за защита на животните, убиването и евтаназирането на безпризорните четириноги е забранено.

Източник: "Позвънете"


Виж коментарите (0)

Още по темата (56):
08.07.2015 Осиновиха 133 кучета от приюта в Каменар
26.07.2012 Увеличават броя на служителите към Общинския приют за безстопанствени
кучета
19.07.2012 Пуснаха електронния регистър за домашни любимци и безстопанствени кучета
23.05.2012 Нови глутници кучета са се появили в крайните квартали на Варна
21.05.2012 Въвеждат електронен регистър за контрол и върху домашните кучета във Варна
19.04.2012 Над 220 сигнала за агресивни кучета от началото на годината във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).