Трудно днес се разпознава това кътче от миналото на Варна

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
07:47 / 09.09.2024
2552
Въпреки малкото промени по сградите, трудно днес се разпознава този район във Варна. А това е бул. "Приморски“ (от дясната страна на двете снимки на нашия колаж е оградата на Пристанището). Днес част от него е герой в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

От лявата страна се вижда част от старата постройка на БМФ (Държавно параходство "Български морски флот“ е създадено през 1948 година на основата на основаното през 1892 година и национализирано през 1947 година Българско търговско параходно дружество. В самото начало на дейността си то има голям търговски успех, включвайки се активно в превоза на имигранти за Израел, но след това развитието му е ограничено. По-бърз растеж е постигнат през 60-те години, когато флотът на предприятието нараства изключително бързо и през 1966 година достига 325 хиляди тона. По това време параходството превозва 65% от общите и 100% от масовите товари, напускащи или влизащи в страната. През 1963 – 1964 година е извършено първото околосветско плаване на български търговски кораб. Самата история на сградата на компанията е много интересна. Вижте ТУК).

След тази сграда (част от която само се вижда) на преден план излиза Домът на транспортните работници "Ернст Телман“ (Ернст Телман е виден политик, комунист и профсъюзен лидер в Германия от 1910-те до 1930-те години. Лидер на германските комунисти, той е сред главните политически опоненти на Хитлер). Сега в тази сграда се помещава Морска администрация. Докато бу културен дом (голяма част от постройката й все още не е ремонтирана и тъне в забрава), тя се славеше с най-хубавия киносалон и просторна сцена, гримьорни, стаи и зали за музикално, театрално и друго изкуство.

В дъното на снимката от миналото на нашия колаж е сградата на някогашното турско консулство във Варна. На долната къщата отсъства, тъй като бе ксъборена преди 10 години. Припомняме, че причината за премахването на над 100-годишното здание бе, че то бе в много лошо състояние - необитаемо и опасно за преминаващите коли и пешеходци.

Емблематичната къща е строена в периода 1899 – 1900 г. Била е собственост на богата турска фамилия, чиято дъщеря сключва брак с тогавашния турски консул във Варна Абуд Мамуди. Той на свой ред превръща зданието в център за дипломатически срещи. Там са гостували дипломати от различни страни и общественици.

Сградата е извадена от списъка с архитектурни паметници на културата през 2004 г. Причината е, че част от имота попада в проекта за бъдещо разширение на булевард "Приморски“ и се налага парцелът да бъде отчужден.

Всичко това се намира на булевард "Приморски“, един от най-живописните във Варна. През годините той е имал различни имена, сред които ул. "Крепостна" (Rue du Rempart) през 1854 г., ул. "Набережна" след 1879 г., бул. "Фердинанд“ от 1890 г. до 1945 г., бул. "Червеноармейски“ от 1945 г. до 1992 г.

Припомнете си "Преди и сега“ от предния понеделник ТУК.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).