Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тръгва хайка за незаконно строителство и във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 15.11.2010Коментари (0)1582
© Varna24.bg
Масирани проверки за незаконно строителство предприема от днес Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Варна. Резултатите трябва да станат ясни към средата на декември, разкри Галин Баев, шеф на РДНСК - Североизток. По думите му под лупа ще бъдат гледани преди всичко предприетите мерки по изпълнението на параграф 184 от Закона за устройство на територията. Става въпрос за строежи, извършени незаконно до влизане в сила на нормативния акт. По искане на собственика те можеха да бъдат узаконени до януари 2004 г., ако са били допустими по действалите към съответния момент разпоредби. Въпреки че много собственици на имоти са подали декларации да узаконят градежите си, главните архитекти на общините още не са се произнесли по част от тях. Независимо че законът даде на администрацията 6 месеца, за да излезе с решение по всеки от казусите, и срокът бе удължен с още половин година, доста от процедурите остават висящи. Заради бездействието на общините хората живеят в неизвестност в продължение на години, изтъкна Баев. Той допусна, че поне половината от заявленията за узаконяване продължават да чакат отговор. Едва когато се изясни по колко от градежите трябва да се произнесат главните архитекти, ще има яснота и кои обекти подлежат на събаряне. Тогава ще изготвим заповед за финализирането на затлачените процедури, подчерта шефът на строителния контрол в Североизточния район. Той бе категоричен, че проверките в региона, които ще обхванат и Черноморието, са част от мащабна кампания на територията на цялата страна. Подобни хайки вече тръгнаха в Бургаско и край язовирите, припомни Баев.

По думите му РДНСК ще погне и сградите, които не са въведени в експлоатация. Оказва се, че има множество жилищни кооперации в подобно положение. В резултат от това вероятно половината от абонатите на E.ON из местностите и вилните зони разчитат на времянки и нямат нормално електрозахранване. В някои от случаите блоковете не са въведени в експлоатация заради конфликт между собствениците и строителния предприемач, но има и сгради, построени от фирми, които вече не съществуват поради фалит например. За да се завърши процедурата, с нея евентуално трябва да се ангажират всички етажни собственици. Това неизбежно изисква и разходи от тяхна страна, уточни Баев.

От РДНСК вече са поискали от кметската администрация да им предостави списък на градежите, подлежали на узаконяване, както и на отдавна завършените обекти, които все още не са влезли официално в експлоатация. На базата на наличната документация изготвянето на справката е било възложено на чиновниците в районите.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: