Тръгва новият влак "Варна уикенд"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 30.04.2010
1455
Новият влак "Варна уикенд" стартира от днес. Той ще свързва по най-бързия начин София и Варна и ще пътува в петък за морето и в неделя обратно към София. По време на пътуването по своя маршрут тези два влака ще спират единствено на гарите Плевен и Горна Оряховица. Националният железопътен превозвач ще пусне допълнителните влакове, за да задоволи повишения интерес към пътуване от София до Варна през предстоящия летен сезон.

Бързият влак със задължителна резервация № 2691 („Варна Уикенд") ще заминава от Централна гара София в 15:15 ч. и ще пристига в морската столица в 21:57 ч. От гара Варна бързият влак със задължителна резервация № 2692 („Варна Уикенд") ще тръгва в 15:30 ч. и ще пристига в София в 22:10 ч.

Композициите на тези два влака ще бъдат съставени от пет второкласни рециклирани вагона. Рециклирането е утвърден в европейската практика метод за цялостно обновяване на вагони. Обхватът на рециклирането включва реконструкция на всички основни системи на вагона, както и подмяна на неговите основни компоненти с нови. Съгласно европейските нормативи, след рециклиране всеки пътнически вагон е годен за експлоатация в срок от още минимум 15 години.

В съставите на влаковете ще бъде включен и един вагон тип „бистро", който разполага със салон за консумация и с бар за обслужване на пътниците. Във вагона тип „бистро" клиентите на „Български държавни железници" ЕАД ще имат възможност да закупуват топли и студени закуски и напитки.

Два от второкласните вагони от композициите на „Варна Уикенд" ще бъдат въведени за първи път в редовна експлоатация след тяхното рециклиране. Това са безкупейни вагони, всеки от които разполага с 58 седящи места. Седалките в салона за пътници са ергономични, чрез което се осигурява по-голям комфорт и удобство при пътуване.

Пътническият салон във вагоните е оборудван със салонни маси, до всяка от които има вграден електрически контакт 220 V. Това дава възможност на пътуващите за захранване на преносими компютри и други устройства. Вагоните, както и тоалетните в тях, са пригодени за ползване от лица с намалена подвижност.

Материалите, от които е изработено вътрешното обзавеждане на вагоните (плоскости, подови настилки, тапицерии и др.), отговарят на съвременните стандарти за негоримост и високоустойчивост.

Вагоните са оборудвани с автоматична система за блокиране на страничните входни врати след потегляне на влака и по време на път, съгласно съвременните изисквания за безопасност и сигурност при превозите на пътници. При спиране на влака, блокировката на вратите автоматично се изключва.

Вагоните разполагат с вградени охладителна и отоплителна системи, които работят съответно в режим на охлаждане или режим на отопление в зависимост от конкретните външни атмосферни условия, за да се поддържа оптималната температура за комфорта на пътуващите.

Цената на двупосочния билет по маршрута София - Варна - София с бързите влакове със задължителна резервация („Варна Уикенд") е 35.60 лв., което е с 30% намаление от редовната тарифа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).