Туберкулозата се завърна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:02 / 23.03.2011
1189
155 нови случая на туберкулоза са регистрирани през м.г., с 49 повече в сравнение с 2009 г. 13 от заболелите са деца. След спада на разпространението на заразата в края на 80-те години на ХХ век сега има ново увеличение, съобщи д-р Петър Генов, управител на бившия Тубдиспансер, сега Специализирана болница за белодробни заболявания (СББЗ). Поводът е Световният ден за борба с туберкулозата 24 март. Подобен пик е имало през 2008 г., когато новозаболелите са били 145. Може да се каже, че туберкулозата никога не си е отивала, обясни д-р Генов.

3 пъти в годината в Тубдиспансера се провежда Седмица на отворените врати за безплатни прегледи. Целта е всички заразени да бъдат открити от здравната система и да се ограничи разпространението на жълтата гостенка. Кампанията се организира от програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата е на Министерството на здравеопазването (МЗ) под мотото "Продължаваме заедно срещу туберкулозата". През всяка една от тези седмици преглеждаме безплатно средно около 300 души. Новооткритите случаи са 7, което означава, че откриваме по 1 болен на ден, коментира д-р Генов.
Последните данни показват, че няма пощадени възрастови групи. За разлика от предишни периоди, когато се знаеше, че това е болестта на бедните, сега ситуацията е различна. Застрашени са хората с онкологични заболявания и HIV, наркомани, пациенти с хронични белодробни заболявания, без значение от социалния им статус. Жълтата гостенка се предава по въздушно-капков път и може да засегне всеки друг орган в човешкото тяло освен белите дробове. За миналата година има 13 такива случая - открита е туберкулоза на плеврата, костите, червата и на пикочо-половата система.
Първите симптоми са много неспецифични - температура, и то лека до 37,5 градуса, суха кашлица, отслабване на тегло, безапетитие. Много често такива пациенти първоначално попадат на други специалисти, докато стигнат до нас, каза още шефът на СББЗ - Варна. Все още повечето пациенти идват в по-напреднал стадий на заболяването. Причините за напредналите тежки форми най-често са свързани с подценяване на състоянието и дори с безхаберие от страна на болните за собственото им здраве. През м.г. има един смъртен случай от туберкулоза. Пациентът - мъж на около 50 г., дойде при нас в много напреднал стадий на заболяването, уточни д-р Генов.

Използваните у нас медикаменти са достатъчно ефикасни. Има случаи обаче на т.нар. мултирезистентна туберкулоза, когато бактерията е устойчива на един или повече от използваните препарати. Тогава се използват друга генерация лекарства, а болните се лекуват в Габрово.
Има достатъчно клинични пътеки, но не са добре остойностени. По-големият проблем е, че т.нар. делегирани бюджети изобщо не са съобразени нито с броя на преминаващи болни, нито с медицинските стандарти. Направо са си имагинерни, по някакви критерии, известни само на здравната каса, смята шефът на бившия Тубдиспансер.
През м.г. лечебното заведение, което се наричаше областен диспансер за пневмофтизиатрични заболявания, се преструктурира в СББЗ. Специалистите тук могат вече да работят с целия спектър от белодробни заболявания, а не както досега - само с туберкулозноболни пациенти. Стационарът в с. Звездица ще бъде ремонтиран през т.г. със средства от МЗ. На втория етаж на базата във Варна предстои разкриването на ново отделение на втория етаж, обобщи д-р Петър Генов.

Статистика

Почти една трета от населението по света - около 2 милиарда души, са инфектирани от туберкулозния бактерий и са с риск от развитие на заболяването. Жълтата гостенка навестява 8 милиона души годишно, като 2 милиона от тях загиват, сочи черната статистика.

Най-уязвими към жълтата гостенка са хората с отслабен имунитет, децата и възрастните. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане, кашляне и отделяне на храчки от пациент с туберкулоза.

В България диагностиката, лечението и профилактиката са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме.

Мултирезистентната туберкулоза обичайно се открива при пациенти, които не спазват или прекъсват предписания режим за чувствителна на лекарства туберкулоза. Човек може да се зарази и при контакт с болен с белодробна форма на заболяването. Лечението продължава около две години. Пациентите задължително се настаняват в болница за период от 6 до 12 месеца, след което терапията продължава в домашни условия. Около 1000 лв. месечно са необходими за болничен престой на лица с мултирезистентна туберкулоза, съобщиха от МЗ.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).