Търговците зареждат по старата схема

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:12 / 18.08.2008
1096
Засега търговците се въздържат от публични протести. В знак на несъгласие с политиката на общината те бяха заявили готовност да стигнат до блокиране на кръстовища в центъра на Варна. За да не се стига до остро противопоставяне, решили сме да работим както досега, за да видим как общината ще прилага разпоредбите си, коментира една от протестиращите - Даниела Иванова, шеф на фирма за търговия на едро.

Търговците все пак искат да постигнат съгласие за среща с Борислав Гуцанов или Кирил Йорданов. Трябва да обсъдим възможността за промяна на наредбата, още повече предстоят изменения в закона за здравето, които ще забранят нощното зареждане, каза Даниела Иванова. Тя заяви, че първият вариант за протест, към който ще пристъпят търговците, ще е да пуснат в колони из града да обикалят всички коли, свободни от зареждане.

Според внесената в Административния съд жалба "незаконосъобразният административен акт ще внесе нарушение на санитарно-хигиенните изисквания. По-малките обекти няма да са в състояние да поддържат нощна смяна - от там на ръка ще се пренасят малотрайни колбаси, месо и какво ли още не". Търговците припомнят, че наредбата ще направи невъзможна доставката на специфични стоки - топъл хляб, мляко и млечни продукти.

Според кмета Кирил Йорданов, обаче 30 на сто от задръстванията във Варна се дължат на неправилно паркиране и зареждането на обекти в неподходящо време. Той добави, че затрудненията в трафика водят до "обезсмислянето на инвестиции в милиони левове в градската инфраструктура". Според него проблемите в движението заради спрелите бусове пред магазините обезсмисляли по същия начин и въвеждането на "зелената вълна" по основните пътни артерии.

Йорданов бе категоричен, че няма място за преговори върху въведените промени в Наредбата за обществения ред. На същата позиция като кмета е и председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Диалогът бе поискан от няколко десетки собственици на магазини и обекти за търговия на едро в края на миналата седмица. Търговците настояват общинската власт да преосмисли разпоредбата, според която зареждането на обектите със стока ще може да се извършва само през нощта - от 20 ч. до 7 ч. сутрин.

Трябва да се спазват знаците, а Законът за движение по пътищата се нарушава ежедневно от доставчици и собственици на магазини, посочи Кирил Йорданов. По думите му достатъчен пример за нарушения били спрените автомобили по булевардите "Осми Приморски полк" и "Мария Луиза". Кметът бил информиран за подадената от търговците жалба в Административния съд. "Ако той отмени текстовете от наредбата, за тях ще стане по-лошо, защото тогава ще трябва да ги глобяват за ежедневното неспазване на знаците, че спирането е забранено", обясни Йорданов пред репортери.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).