Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търговията с цигари менте цъфти на метри от Първо РУП
Автор: Екип Varna24.bg 16:39 / 06.01.2011Коментари (0)761
© Varna24.bg
Оказва се, че едно от препятствията за влизането ни в Шенген са групичка роми, които пробутват цигари без бандерол на пъпа на Кооперативния пазар. Мургавите мъже са очевадното доказателство, че контрабандните канали са по-жилави от държавата. И европейците явно са прави да не си отварят границите.

Алъш-веришът си върви с пълна пара, и то съвсем близо до сградата на Първо РУП във Варна. Нерегламентираните търговци на тютюн не са арогантни и не преследват печалба на всяка цена. Напротив, те са усвоили тънкостите на директния маркетинг и могат да пробутат ментетата така, че клиентът да се чувства сякаш се е сдобил с "Марлборо".

Докато по върховете на властта са се счепкали за контрола на митниците и са се отдали на лични войни (виж стр. 6-7), проверка на "Народно дело" показа, че контрабандата на цигари цъфти. Задачата, която си бяхме поставили - да намерим продавачи на цигари менте, се оказа лесна. Като детска игра. Даже онази на стражари и апаши ме изморяваше много повече, отколкото това да си купя от "забранения плод". А продавачите не са никак неоткриваеми. Дори обратното. Златните им зъби и усмивката на лицето отдалеч ги прави достатъчно забележими за клиентите.

Метър преди да достигнем до мъжете, пробутващи цигари без бандерол, един от смуглите търговци вече ни кима и благо обяснява, че в торбата, която държи в ръце, се мъдрят мъжки и дамски цигари за продан. Питам го колко струват, а той ми отвръща, че са по три лева за кутия. Предлага ми да ги пробвам, преди да си купя. И МЕ ЧЕРПИ. Оказва се, че непознатата за мен марка Gold Mount е с що-годе приятен аромат, тютюнът е мек, а цената за кутия е повече от добра. Докато аз пуша и обмислям дали все пак да не си взема картон, търговецът усеща това и заявява, че ако реша да купя повече цигари, ще трябва да го последвам до... едно място. В торбата си той разполага само с 8-9 кутии от две марки. Отказвам, но срещу 3 лева вземам една кутия (б.а. за снимка) и се оттеглям. В този момент друг търговец на цигари без бандерол ме светва, че продава и от т.нар. тънки папироси. Те обаче са по 3,50 лв. И двамата вдигат рамене, когато ги питам откъде са се снабдили с цигарите.

Пласирали са хиляди кутии

Продавачите на цигари менте въртят алъш-вериша още с повишаването цената на акциза (бел. ред. пак направете справка със стенограмите на стр. 6 и 7, където управляващите горко се каят за въвеждането му). Оттогава са продали стотици хиляди кутии без бандерол.

Дано бившият вътрешен министър Румен Петков не се окаже прав, че след контрабандата на цигари идва контрабандата на наркотици, а след това - трафикът на хора. Според него през 2010 г. ръстът на контрабандата е два пъти в сравнение с 2009 г.,

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: