Продажбата на открито на хранителни стоки е в разрез с всякакви законови правила и норми, напомнят от РЗИ - Варна. Специално що се отнася до яйцата, дори такива с добро качество, държани при температура около 7 - 8 градуса (по Целзий), губят най-малко 15% от качествата си само за 2 дни, а ако яйцата се съхраняват при 10 - 12 градуса, те вече губят над 20% от качествата си за 2 дни. Какъв процент от качеството си губят яйцата, съхранявани при над 39 градусовата жега върху асфалта на варненския пазар, всеки може да пресметне.
Според Наредба №1 от 9 януари 2008 г. за изискванията за търговията с яйца за консумация, издадена от Министерството на земеделието и храните (изм. ДВ. бр.9 от 31 януари 2012 г.), температурата в помещенията, в които производителят съхранява яйцата, не трябва да надвишава +18 °С. В същата наредба е казано, че по време на съхранение и транспортиране яйцата трябва да бъдат предпазени от слънчева светлина и други неблагоприятни климатични въздействия.
Източник: в. Черно море