Туроператори натискали хотелите да свалят още повече цените

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:46 / 27.05.2009
700
Туроператори натискат да се свалят нереално ниско цените на туристическите пакети и често успяват, тъй като предлагането е голямо. Това заяви доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара (ВТК). Бедата е, че повече се мисли за моментното състояние на бройките записвания, а не за качеството на обслужването, което при цена под критичния минимум се влошава и това води до лоша реклама на родния туризъм. За съжаление, участниците на пазара се спасяват поединично, което ги прави лесни жертви на някои туроператори, допълва шефът на браншовата организация.

Налагащата се практика на записванията в последния ден прави нереални прогнозите за сезона. Други години в края на май ставаше ясна картината за лятото, но сега това е невъзможно. Дори такива традиционалисти като немците вече решават в последния момент за почивката си. Все пак доц. Нешков остава оптимист, че морският ни туризъм може да запази миналогодишните си позиции и дори да се окаже на печалба от световната криза. Промяната е повече в структурата на пазара. Ако на някои места има спад, то на други се отчита рязко увеличение, коментира доц. Нешков. Той дава за пример Сърбия, Македония, Беларус, които доскоро почти липсваха на нашия пазар. През последните седмици Русия също отчита много висок ръст на записванията, който може да компенсира натрупаното изоставане спрямо миналата година. Засиленият интерес се обяснява с последните визови облекчения и падналите такси от 17 евро. На другия голям пазар - немския, очакванията са за запазване на равнището от 2008 г.

Проблемите на морския ни туризъм идват не толкова от външната криза, както някои се опитват да представят изкривена ситуацията. Те са резултат най-вече на вътрешната криза в бранша, категоричен е доц. Марин Нешков. По неговите думи тя се дължи на изостаналата инфраструктура, презастроеността, липсата на кадрова политика.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).