Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търпението свърши! Жители на Евксиноград на протест, зам.-кметът също се присъедини
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 20.07.2024Коментари (3)7131
©
Заместник-кметът Пламен Китипов се ангажира да посредничи за среща на гражданите с представители на "ВиК-Варна" и фирмите-изпълнители по техния проект

Единствената заинтересована институция, която имаше свой представител по време на протеста на жителите на Евксиноград, беше Община Варна. Заместник-кметът по строителството и благоустройствoто Пламен Китипов изслуша гражданите, въпреки че тяхното недоволство е насочено към работата по проекта на държавното дружество "ВиК-Варна" за доизграждане на канализационната мрежа в района.

Живущите по улиците "13-та", "14-та" и техните пресечки се жалват от това, че ВиК-дружеството повече от половин година е оставило улиците без асфалтова настилка и те са трудно проходими за автомобилите, а от чакъла по тях се разнася прах. По думите на живущите в района от това страдат най-вече хронично болните и възрастните хора, както и децата. Те твърдят, че не могат да проветряват помещенията, а колите им са често на ремонт.

Според договора от 2021 г. всички лостове за влияние на Общината върху дейността на ВиК-дружеството са отстранени, обясни пред протестиращите заместник-кметът Пламен Китипов. Администрацията и ръководството нямат правомощия да се намесват в инвестиционните намерения на дружеството, чийто проект се финансира от държавата. Можем единствено на добра воля и чрез разговори да настояваме за спазване на сроковете и задълженията, допълни заместник-кметът.

Ръководството на Община Варна инициира ежеседмични срещи с ръководителите на проекта на  "ВиК-Варна" и с фирмите, които го изпълняват. При последната – на 18 юли, те поеха пред кмета Благомир Коцев ангажимент до 3 август да приключат с асфалтирането на ул. "17-та", а през август и септември да работят по асфалтирането на улиците "13-та", "14-та" и пресечките им. Китипов обясни на гражданите, че ангажиментът на "ВиК-Варна" е да възстанови съществуващите допреди прокопаването настилки. За да се извърши цялостно асфалтиране, е необходимо прилагането на улична регулация. Това от своя страна е свързано с волята на собствениците да отдръпнат оградите си така, че да се изпълни улицата в пълния й габарит, допълни пред протестиращите Пламен Китипов.

Той припомни, че Община Варна е осигурила около 270 000 лв. от бюджета за настилките на три улици в района, но 170 000 от тях са били изхарчени за асфалтирането на ул. "28-ма". Тя ще бъде особено натоварена през есента и ще се ползва за обход при следващия етап от ВиК проекта – изграждането на канализация и магистрален водопровод по бул. "Княз Борис I".

По данни на "ВиК-Варна" възстановителните работи в част от улиците в СО "Траката" приключват до есента. Към момента е завършено възстановяването на настилката на ул. "25-та", ул. "26-та" и ул. "28-ма". След пълното приключване на работата по проекта на улици "25-та" и "26-та" пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. От дружеството посочват, че от 22 юли стартира подготовка и асфалтиране по ул. "14-та", в участъка ВПС "Виница-1" - ул. "Фурнаджиев" до ул. "Бистра Винарова", включително канализационни клонове 136 и 137 на ул. "Никола Касапски" и ул. Бистра Винарова".

От 15 август ще започне подготовка за асфалтиране по улици: "15-та"; "16-та", "20-та", "21-ва", "22-ра" и "24-та", а от 29 юли - на втория участък по ул. "14-та", включително и клоновете по улици "24-та"; "21-ва" и "20-та", информират от дружеството.

Пламен Китипов ще настоява пред ръководството на ВиК дружеството и пред фирмите-изпълнители за съвместна среща с жителите на засегнатите райони, на която те да изложат исканията си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.07.2024 г.
0
 
 
Питам фокога бул."Христо Смирненски " ще е в "ремонт", както и връзката му с ул."Прилеп "? Вече повече от година автобуди 10 и 12 не обслужват ооследните 3 части ма кв."Левски ", да не хоеорим, че и 1-ва езикова гимназия е там. Как не ги е срам! Оставиха десетки хиляди хора без обществен транспорт за толкова дълго! И въпреки загражденията по улиците и ползването им за склад за строителни материали и техника, по асфалтирането им не се работи. Нищо не се прави, просто стоят затворени и си пишат после работни дни... Как не ги е срам?!
Aнонимен
на 21.07.2024 г.
0
 
 
Така е в България ! Дават пари на украинците а за нас няма ! На бунт братя на оръжие ! Да махнем пенюгарите от парламента !
Aнонимен
на 20.07.2024 г.
0
 
 
Китипов ви лъже, Община Варна е собственник на тази инфраструктура и като такава тя и само тя есинственно има лостовете за въздействие върху ВиК и строителните фирми. А Пламен като ВиК инженер го знае но не му стиска да се опълчи на Хидрострой и Инжстрой
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: