Търсят депутатско лоби за музея "Стара Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:32 / 26.10.2010
1445
Депутатско лоби за запазването на музея "Стара Варна" поискаха уредникът му Ламбрин Сотиров и бившият депутат от НДСВ Яни Янев. Те се обърнаха за съдействие към председателя на комисията по култура в Народното събрание Даниела Петрова, която вчера проведе открита приемна в морската столица. Миналата седмица културният институт на ул. "Цар Калоян" 5 бил запечатан от органите на реда. До крайната мярка се стигнало, тъй като не бил платен наемът за ползването на сградата, която е собственост на Държавния архив, за няколко месеца. Задължението, чийто месечен размер е в порядъка на 5000 лева, се плаща от общината. Преди време на ръководството на Държавния архив във Варна му хрумнало, че сградата е много подходяща за почивна база, в която да отмарят служителите на държавната структура. Затова и сега работещите в музея изпитват сериозни притеснения за бъдещето му.

Вариантите за него са два - музеят да получи статут на читалище, каквото така или иначе функционира в него или собствеността на имота да бъде деактувна от публична държавна в публична общинска. Постъпки за последното вече предприе комисията по култура към местния парламент, която на последното си заседание задължи кмета да стартира процедура по промяна собствеността на имота.

Във фонда на музея присъстват 5000 стари фотографии на Варна, които във Виена и Париж се търгуват на цена между 20 и 50 евро. В "Стара Варна" може да се открие снимка на кафе "Лондон", на първата модерна сладкарница "Маринов", на безалкохолния бюфет при моста на Морските бани от 1926 г. Сред експонатите са и 100-годишен фотоапарат и две стари пиана в чудесно състояние. От известно време в читалището се провежда час по "Варназнание", към който децата от града проявяват много голям интерес.

Даниела Петрова обеща да съдейства по случая, като тя също е на мнение, че музеят трябва да бъде запазен. Шефката на парламентарната комисия по култура информира, че една от належащите задачи пред областните управители е приключването на отчетите за музеите и паметниците на културата. След това ще се преценява кои от държавните музеи трябва да останат под шапката на държавата и кои да минат към общините.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
02.11.2010 Експозицията в музей "Стара Варна" остава
26.10.2010 Кметът: Имало е редица опити музей "Стара Варна" да стане общински
25.10.2010 Нарушение на договор е причина за затварянето на музея Стара Варна
25.10.2010 Запечатаха музей "Стара Варна"
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).