Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят депутатско лоби за музея "Стара Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 26.10.2010Коментари (0)1445
© Varna24.bg
Депутатско лоби за запазването на музея "Стара Варна" поискаха уредникът му Ламбрин Сотиров и бившият депутат от НДСВ Яни Янев. Те се обърнаха за съдействие към председателя на комисията по култура в Народното събрание Даниела Петрова, която вчера проведе открита приемна в морската столица. Миналата седмица културният институт на ул. "Цар Калоян" 5 бил запечатан от органите на реда. До крайната мярка се стигнало, тъй като не бил платен наемът за ползването на сградата, която е собственост на Държавния архив, за няколко месеца. Задължението, чийто месечен размер е в порядъка на 5000 лева, се плаща от общината. Преди време на ръководството на Държавния архив във Варна му хрумнало, че сградата е много подходяща за почивна база, в която да отмарят служителите на държавната структура. Затова и сега работещите в музея изпитват сериозни притеснения за бъдещето му.

Вариантите за него са два - музеят да получи статут на читалище, каквото така или иначе функционира в него или собствеността на имота да бъде деактувна от публична държавна в публична общинска. Постъпки за последното вече предприе комисията по култура към местния парламент, която на последното си заседание задължи кмета да стартира процедура по промяна собствеността на имота.

Във фонда на музея присъстват 5000 стари фотографии на Варна, които във Виена и Париж се търгуват на цена между 20 и 50 евро. В "Стара Варна" може да се открие снимка на кафе "Лондон", на първата модерна сладкарница "Маринов", на безалкохолния бюфет при моста на Морските бани от 1926 г. Сред експонатите са и 100-годишен фотоапарат и две стари пиана в чудесно състояние. От известно време в читалището се провежда час по "Варназнание", към който децата от града проявяват много голям интерес.

Даниела Петрова обеща да съдейства по случая, като тя също е на мнение, че музеят трябва да бъде запазен. Шефката на парламентарната комисия по култура информира, че една от належащите задачи пред областните управители е приключването на отчетите за музеите и паметниците на културата. След това ще се преценява кои от държавните музеи трябва да останат под шапката на държавата и кои да минат към общините.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 4
02.11.2010 »
26.10.2010 »
25.10.2010 »
25.10.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: