Търсят ново място за сувенирния пазар, заради протестите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:47 / 04.02.2011
1308
Сувенирният пазар може да бъде преместен, вместо да бъде премахнат изцяло, стана ясно вчера на среща между протестиращи търговци и главния архитект на Варна Петър Йорданов. На срещата присъстваха още Иван Иванов, началник на отдел "Контрол по търговската дейност и туризма", и Стойчо Бакалов, директор на дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред". 

Заедно с търговците влезе и Иван Недялков, бивш кмет на район "Одесос", който по време на мандата си се е занимавал с проблемите на продавачите. Именно той предложи 2 алтернативни места, на които биха могли да бъдат поставени сергиите. Недялков предложи пазарът да бъде преместен на пробива на ул. "Дрин" или на площадката зад Кукления театър, но не трябва да бъде премахнат окончателно.
"Не може и дума да става сувенирният пазар да бъде оставен на същото място, където е сега. Ако обаче бъдат предложени приемливи алтернативи, те ще бъдат обсъдени и може би някоя от тях ще бъде приета", каза Петър Йорданов.
Иван Иванов посъветва търговците да подготвят в писмен вид своите искания, като посочат и предложенията си за алтернативни места, където да бъдат преместени сергиите. Иванов предложи още продавачите да се обърнат към "Общински пазари", за да попитат дали има недобре усвоени пазарни площи, както и към настоящия кмет на район "Одесос", който също може да даде някакви предложения.
Към момента търговците ще продължат работа в градинката зад операта, но само докато проблемът бъде решен.
"Засега актът за премахване на сергиите все още не е факт, имаме налице само решение. Докато актът не стане реалност, никой не може да забрани на продавачите да извършват своята дейност на това място. Надяваме се да бъдат разгледани и евентуално одобрени някои от алтернативите, които ще предложат хората, преди въпросният акт да е готов", коментира Иванов.
Търговците изглеждаха доволни от развоя на преговорите. Още с излизането си от общината те започнаха да предлагат и обсъждат различни места, които да бъдат предложени като алтернативи за поставяне на сергиите. Най-късно идната седмица ще подготвим исканията си в писмен вид и ще предложим алтернативни решения, категорични бяха хората.
"Съгласни сме пазарът да бъде преместен на друго място, но не и да бъде махнат. Нашите фирми се водят ЕТ и много от нас вече са подали патентна декларация. Сега сме длъжни да си платим и патентния данък, независимо от това дали извършваме дейност, или не. Ето защо за нас ще е пагубно, ако спрем работа", коментираха те.

За момента търговците са удовлетворени от факта, че ще могат да продължат работа още известно време, докато на проблема се намери решение.

Владимир Михалчев, управител на "Пазари" ЕАД:

Има алтернативи за продавачите на сувенири

Има алтернативи за мястото, на което да бъдат разположени сергиите на търговците от сувенирния пазар, каза за в. "Черно море" Владимир Михалчев, шеф на "Пазари" ЕАД. Той посочи, че търговците могат да се преместят на новия пазар до автогарата. Според него там има място за около 50 души, но трябва да се направят допълнителни проверки, за да се установи със сигурност. Друго негово предложение е част от продавачите да останат в района на т. нар. Син пазар, но да ползват маси, които са собственост на "Пазари", и да плащат съответния наем за тях. За промишлени стоки, каквито се водят - сувенирите, месечният наем за една сергия е около 110 лв. без ДДС. Там има място за около 30 души.
Едното предложение, дадено вчера в общината, сувенирният пазар да бъде преместен на пробива на ул. "Дрин", според Михалчев в напълно невъзможно. За това място вече има разработена и одобрена схема, обясни той. Там ще има позиционирани търговски обекти и няма да има място за сергии. Разбира се, ако някой от търговците на сувенири иска да наеме обект там, това е напълно възможно, уточни Михалчев. Що се отнася до площадката зад кукления театър пък, там нещата зависели изцяло от общината, тъй като мястото не е собственост на "Пазари" ЕАД.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
06.04.2011 Проблемът със Сувенирния пазар е заради липсата на годен проект
06.04.2011 Търговци: Сувенирният пазар не може да заработи заради ремонта в градинката
24.02.2011 Сувенирният пазар остава в градинката зад операта
16.02.2011 Търговците на сувенири във Варна няма да местят за сега обектите си
16.02.2011 30 търговци на сувенири излязоха в третия ден на протеста
16.02.2011 Пореден протест на търговци на сувенири пред общината
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).