Търсят спешно възможности за откриване на нощен център за хора с увреждания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:48 / 04.12.2012
772
Да бъдат потърсени спешно възможности за откриване на нощен център за настаняване на хора с тежки увреждания във Варна - с тази задача се ангажираха народният представител от ГЕРБ Лилия Христова и колегите й от общинския съвет на морската столица. На първо време могат да бъдат ползвани бази на дневните центрове за хора с увреждания в града, а междувременно да се търси финансиране по оперативните програми, заяви Лилия Христова.

Проблемът бе поставен от родители по време на дискусия, посветена на Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. Срещата премина под мотото "Подкрепа на обществото и местната власт за семействата, отглеждащи и обгрижващи деца и лица с увреждания". Тя бе организирана по идея на районната организация на ГЕРБ - "Приморски" и премина под егидата на общинските съветници Тодор Балабанов, Павел Христов, Николай Стоянов и Николай Пашов.

Участие в нея взеха народният представител Лилия Христова, председателят на финансовата комисия Иван Портних, на социалната комисия към ОбС д-р Лидия Маринова, омбудсманът на хората с увреждания във Варна Веселина Стоилова, шефове на социални дирекции и служби в община Варна. Свои представители имаха и Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост "Йоан Златоуст", сдружение "Феникс 2009", спортен клуб за хора с увреждания, фондация "Алтернатива 2002", граждански форум "Чуйте нашия глас", "Карин дом", клуб "Хвърчило", много родители на деца с увреждания.

Куп проблеми бяха поставени по време на срещата - създаване на нов модел за социално подпомагане на лицата с увреждания и техните семейства, необходимост от разкриване на кризисен център, който да поема болните в случаите, когато техните близки отсъстват или са с влошено здравословно състояние, адаптация на инфраструктурата, на транспорта, паркингите. Стана ясно още, че Комисия за защита от дискриминация (КЗД) се е произнесла в полза на родители на деца с увреждания от Варна, след като подали жалба, че се чувстват дискриминирани от държавата. Причината - приемните родители на малчугани с физически и умствени проблеми получават трудови възнаграждения и осигуровки за отглеждане на децата, докато биологичните родители, които се грижат за рожбите си с увреждания, остават без стаж и заплащане. В тази връзка омбудсманът Веселина Стоилова връчи предложения за законодателни промени на народния представител Лилия Христова, която пое ангажимент да запознае колегите си с тях, както и да с конкретното делото на КЗД.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).