Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят спешно възможности за откриване на нощен център за хора с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 04.12.2012Коментари (0)772
©
Да бъдат потърсени спешно възможности за откриване на нощен център за настаняване на хора с тежки увреждания във Варна - с тази задача се ангажираха народният представител от ГЕРБ Лилия Христова и колегите й от общинския съвет на морската столица. На първо време могат да бъдат ползвани бази на дневните центрове за хора с увреждания в града, а междувременно да се търси финансиране по оперативните програми, заяви Лилия Христова.

Проблемът бе поставен от родители по време на дискусия, посветена на Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. Срещата премина под мотото "Подкрепа на обществото и местната власт за семействата, отглеждащи и обгрижващи деца и лица с увреждания". Тя бе организирана по идея на районната организация на ГЕРБ - "Приморски" и премина под егидата на общинските съветници Тодор Балабанов, Павел Христов, Николай Стоянов и Николай Пашов.

Участие в нея взеха народният представител Лилия Христова, председателят на финансовата комисия Иван Портних, на социалната комисия към ОбС д-р Лидия Маринова, омбудсманът на хората с увреждания във Варна Веселина Стоилова, шефове на социални дирекции и служби в община Варна. Свои представители имаха и Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост "Йоан Златоуст", сдружение "Феникс 2009", спортен клуб за хора с увреждания, фондация "Алтернатива 2002", граждански форум "Чуйте нашия глас", "Карин дом", клуб "Хвърчило", много родители на деца с увреждания.

Куп проблеми бяха поставени по време на срещата - създаване на нов модел за социално подпомагане на лицата с увреждания и техните семейства, необходимост от разкриване на кризисен център, който да поема болните в случаите, когато техните близки отсъстват или са с влошено здравословно състояние, адаптация на инфраструктурата, на транспорта, паркингите. Стана ясно още, че Комисия за защита от дискриминация (КЗД) се е произнесла в полза на родители на деца с увреждания от Варна, след като подали жалба, че се чувстват дискриминирани от държавата. Причината - приемните родители на малчугани с физически и умствени проблеми получават трудови възнаграждения и осигуровки за отглеждане на децата, докато биологичните родители, които се грижат за рожбите си с увреждания, остават без стаж и заплащане. В тази връзка омбудсманът Веселина Стоилова връчи предложения за законодателни промени на народния представител Лилия Христова, която пое ангажимент да запознае колегите си с тях, както и да с конкретното делото на КЗД.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: