Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят виновни за инцидента с асансьора във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 14.12.2011Коментари (0)826
© Varna24.bg
Регионалният отдел на Инспекцията за държавен технически надзор е започнал разследване на причините, довели до инцидента с асансьор в понеделник, при който пострада 78-годишният Никола Спасов.

Възрастният варненец пропадна в асансьорната шахта на блока, в който живее, в кв. "Левски". По думите на началника на отдела Михаил Попов резултатите от проучването за това чия е вината вратата на асансьора да се отвори, без кабинката му да е там, трябва да станат ясни днес в късния следобед. Вероятно ще бъде проверена и документацията на фирмите, натоварени с техническия надзор и поддръжка на подемното средство, за да се види дали са правени всички задължителни профилактики и прегледи.

Докато се изясняват причините за ужасяващия инцидент, състоянието на пострадалия дядо остава критично, коментираха лекари от Окръжна болница. Пациентът все още е под наблюдението на специалистите в отделението по реанимация, тъй като са налице множество наранявания не само по крайниците, но и по вътрешните органи. Засега състоянието му не позволява планова ортопедична операция. Вероятно тя ще бъде отложена за следващата седмица, допълниха още лекарите.

Техници трябва да проверяват елеваторите на 10 дни

По закон избраната от етажната собственост фирма за техническа поддръжка на елеваторите трябва да извършва функционални проверки за изправността, действието и предпазните им устройства на всеки 10 дни. Резултатите се вписват в дневник на асансьора. В случай, че се установи някаква нередност, техниците задължително трябва да спрат асансьора до отстраняването на неизправностите. Най-често срещаните са движение на кабината при отворена шахтна врата или отворена кабинна врата (когато има пътници или товар в кабината); незаключена шахтна врата, когато кабината се намира извън зоната на спирката; счупено или липсващо стъкло на шахтната врата; неизправни или неработещи предпазни устройства, защити и блокировки на асансьора; липса на осветление в кабината; отклонение от точността на спиране на кабината и др.

Освен това на не повече от 36 месеца трябва да се правят и техническите прегледи на всички асансьори в жилищни сгради от лицензирани лица. Задължение на етажната собственост като ползвател на подемника е да не допуска експлоатацията му, когато са минали повече от 36 месеца от последния периодичен технически преглед и не е извършен последващ такъв. Етажната собственост не бива да допуска техническото средство да работи и без да има сключен договор за техническата му поддръжка.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: