Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
УМБАЛ "Св.Марина"–Варна работи по мащабна европейска програма за пациенти с редки заболявания EU4Health
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 07.12.2023Коментари (0)1211
©
УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна вече работи по мащабна програма за диагностициране и лечение на пациенти с редки заболявания EU4Health, наравно с други 1400 медицински центрове в различни европейски държави. От 2016 г. в нея функционират 2 Експертни центъра за редки болести с над 700 редовно проследявани пациенти от цялата страна. В следващите 4 години Варненската университетска болница бе избрана от Европейската комисия да поеме ръководната роля в отговорна мисия за планиране и осигуряване на обучение на медицинските специалисти, пациентите и обществото в областта на редките ендокринни болести. Това се случи след прецизна оценка на ресурсите – висококвалифицирани и опитни лекари, работещи в мултидисциплинарни екипи, наличието на модерна апаратура и комуникации. Дейността ще бъде ръководена от проф. д-р Виолета Йотова,  дмн.

Какво означава това за българския пациент с рядко заболяване? Той вече има възможност да получи абсолютно същата медицинска грижа – диагностика, лечение и терапия в УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна, каквато би получил във всяка друга държава, членка на Европейския съюз. Всички  специалисти, участващи в програмата, ще споделят експертния си опит и ще обсъждат отделни случаи в рамките на мрежата – дистанционно, без да има нужда пациентите да пътуват и да разходват лични и обществени средства и време.

Заболяванията, които попадат във фокуса на програмата и за които УМБАЛ "Св. Марина" има доказана компетентност, са дефицит на растежен хормон, редки синдроми (Силвер-Ръсел, Прадер-Вили, Нунан, Търнър и др.), нарушения в половата диференциация, хиперинсулинемична хипогликемия, редки анемии и коагулопатии.

Европейската програма за пациенти с редки болести цели да предотврати здравните неравенства между пациентите с редки болести в различните държави, както и водещите европейски специалисти да изготвят насоки за клинична практика, диагностициране и лечение. Така на практика много пациенти, които до момента са се лутали между различни специалисти и са търсили скъпоструваща терапия в други държави, получават най-добрите възможни резултати в България, подобрявайки качеството си на живот. Компетентността и резултатите на всички Експертни центрове по редки болести в Европа се проверява периодично по строги критерии от Европейската комисия. Последният одит през 2022 г. показа, че варненските центрове се справят отлично и покриват многостранните изисквания в 97%, с което заслужиха отлична оценка.

Половин милион души в Европа биват диагностицирани с рядко заболяване всяка година, а редки или слабо разпространени комплексни заболявания засягат ежедневния живот на около 32 милиона граждани на Европейския съюз. Здравните системи в ЕС имат за цел да осигурят висококачествени и рентабилни грижи, но това е особено предизвикателство за редки или слабо разпространени комплексни заболявания и състояния. Само обхващането им в по-специализирани лечебно-диагностични центрове може да осигури необходимото ниво на грижа и да подобри съдбата на пациентите.

Проф. д-р Виолета Йотова, дмн, е специалист по педиатрия и детска ендокринология и метаболитни заболявания, ръководител на направление Педиатрия в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна и Директор на Варненския експертен център по редки ендокринни болести. Тя е дългогодишен преподавател в МУ-Варна и председател на Съюза на учените-Варна. Преподавала е в Панафриканската програма по детска ендокринология (Найроби, Кения) и е канена като лектор в САЩ, Гърция, Словения, Румъния и др. Проф. Йотова е съпредседател на Работната група по образование и квалификация към Европейската референтна мрежа по редки ендокринни болести и ръководител на Работен пакет 6 "Образование и обучение" в научно-приложния проект Endo-ERN (EU4Health).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Риск от чума по дребните преживни животни
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: