Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Убеденият магистрат ще гарантира спазването на етичния кодекс
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 07.11.2008Коментари (0)789
През март по време на кръгла маса във ВСС бяха обсъдени предложения за усъвършенстване на правилата за професионална етика на магистратите.

След запитване до магистрати от различни нива на съдебната система в 78 процента от изпратените отговори се застъпва становището, че по-добрият вариант за регламентиране на морално-етичното и професионално поведение е да се приеме единен етичен кодекс на магистрата. Другата част /22 процента/ от отговорилите смятат, че съдиите, следователите и прокурорите трябва да запазят досегашния подход и всяка една от структурите в съдебната власт да има самостоятелен етичен кодекс, който да се актуализира.

По инициатива на комисията "Борба с корупцията и професионална етика" беше създадена работна група от представители на съсловните организации, които да разпишат правила за професионално поведение и етика на работещите в съдебната власт. Неин председател е Цони Цонев, който оглавява и постоянната комисия към ВСС. В момента действат три проекта, различни за професионалните общности на съдиите, прокурорите и следователите. В тях обаче няма механизми, които да ги направят работещи документи. Затова във времето до голяма степен са останали само на книга. Едва няколко на година са дисциплинарните производства, в които наред с нарушение на служебни задължения е включено и нарушение на етичните правила.
Това беше констатирано и от европейските експерти и залегна в доклада на Европейската комисия от 2007г.

Една от първите задачи на комисията по етика към ВСС беше да направи анализ - да се изяснят причините защо тези документи останаха неприложени. Има и нещо друго -тези три кодекса не се обвързват взаимно. И ако например съдия, прокурор и следовател са били в компания с лица, с които не е редно, това не може да се обвърже с конкретни текстове в трите кодекса. Те просто се разминават. Това даде основание комисията да предложи на ВСС и с решение на съвета да се възложи подготовката на общ кодекс. При изработването на документа са ползвани етичните кодекси на 14 европейски държави. Висшите магистрати са убедени, че за да станат действащи етичните правила, те трябва да бъдат припознати от всички магистрати, които да работят сами за промяна на начина си на мислене. У нас все още се приемат за нормални действия, които в други европейски страни са изключени от поведението на магистратите.Приема се, че няма нищо особено в това да се контактува с всякакви лица. Приема се, че няма нищо особено между колеги магистрати да ходатайстват за свои близки по преписки и дела. А магистратът не трябва по никакъв начин да дава и най-малкия повод за съмнение, че не може да бъде независим, безпристрастен, или, че не е почтен, в това са убедени висшите магистрати от ВСС.Ако се постигне чрез тези правила за етично поведение или кодекс, без значение е името, което ще се приеме, до промяна в мисленето, това ще бъде голяма крачка в борбата с корупцията.И това ще стане по-най-добрия начин- чрез превенция.

ВСС ще настоява и за промяна в Закона за съдебната власт /ЗСВ/- предлага се изменение на сега действащия закон , според което ВСС да одобрява правила за етично поведение изработени и приети от съсловните организации. Тази отговорност трябва да се е поеме изцяло от ВСС. Новият постоянно действащ ВСС освен висш административен орган на съдебната власт е и неин ръководен и управляващ орган, така че с нарастване на правомощията му трябва да нарастват и отговорностите му. Чрез този етичен кодекс ВСС ще стане гарант пред обществото и неговите очаквания за промяна в начина на мислене,поведение и действия на магистратите, че действително ще се случат .

Има предложения с кодекса да бъдат създадени етични комисии в окръжните структури в органите на съдебната власт. Те би трябвало да станат местните структури на комисията на ВСС, да поемат сигналите, както и да изразяват становище при атестирането. Етичните норми са част от атестацията, но засега този показател се прилага доста фриволно. Липсата на обективна база и източници, които да подадат информация за това доколко един магистрат действително е в синхрон с изискванията е една от причините на всички магистрати да се дава максималния брой точки по този показател - 10. Всички са етични, нещо, от което никой няма полза. Защото всички знаем, че не е така.

Проектът за единен етичен кодекс ще бъде обсъден от магистратите по време на изнесените заседания на ВСС през октомври и ноември. За първи път се прави опит да бъдат създадени и гаранции за спазването на етичното поведение, което обществото очаква от магистратите. В документа е записано, че основен гарант за съблюдаване и прилагане на този кодекс са самите магистрати чрез тяхната убеденост, съпричастност и доброволно приемане и прилагане, както и :

- Висшият съдебен съвет, чрез осъществяване на цялостен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс и периодично предприемане на действия за обновяване и актуализиране на предвидените в него правила,
- Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет и комисиите за професионална етика към органите на съдебната власт,
-професионалните сдружения на магистратите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: