Убиецът на Лора поиска да бъде признат за невинен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:01 / 14.03.2013
1977
Адвокатите на мотоциклетиста Деян Станчев, който през лятото на 2011 г. прегази на пешеходна пътека във Варна 20-годишната Лора, поискаха пред Апелативния съд в морския град клиентът им да бъде признат за невинен. На първа инстанция той получи наказание 2 години "лишаване от свобода", отложено с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява автомобил, предаде Дарик.

Изтъкнатите от защитата мотиви за отмяна на присъдата бяха, че Окръжният съд неправилно е интерпретирал доказателствата и експертизите при установяване мястото, където е настъпил ударът. Магистратите са приели, че Лора е изминала 1.5 м на пътното платно, а адвокатите Милен и Борислав Ралчеви настояват, че тя е направила само една крачка, равняваща се на 60 см. Разстоянието между пострадалата и Станчев, когато той я забелязал, е било 17 м и мотоциклетистът е имал само 1.2 сек. време за реакция. Ударът е бил неизбежен независимо от скоростта, с която се е движил подсъдимият, смята още защитата. Тя се позовава на свидетелските показания на приятелите на Лора, които са заявили пред разследването, че загиналата е направила една крачка.

Прокуратурата настоя за отменяне на условната присъда на Станчев и за връщане на делото за нова разследване. Държавното обвинение твърди, че са допуснати процесуални нарушения, като първоинстанционният съд е отхвърлил искането за тройна автотехническа експертиза, която да установи скоростта на мотоциклета. Според първото изследване тя е 113 км/ч, а назначената в хода на процеса експертиза посочва няколко възможности. Не е ясно как съдът се е спрял на 97 км/ч, заявиха още от прокуратурата.

Втората експертиза прави странни изводи, игнорирайки следите и намерени отломки на местопроизшествието, коментираха в съдебната зала адвокатите на майката на Лора. Те твърдят, че не са изяснени въпросите за скоростта на мотоциклета, мястото на удара, можел ли е той да бъде избегнат, както и можел ли е водачът да пропусне пешеходката. Частните обвинители поискаха присъдата на Станчев да бъде изменена в ефективна.

Варненският апелативен съд ще обяви решението си в едномесечен срок.


Виж коментарите (0)

Още по темата (80):
24.02.2017 Майката на загиналата на пешеходна пътека Лора осъди застраховател за 140 000 лв.
27.12.2016 Пешеходецът – жертва или съпричинител на катастрофа
23.12.2016 Нели Петрова: Решението на съда за пешеходците е твърде жестоко за нас - пострадалите от ПТП
23.12.2016 След случая с Лора от Варна: И убитият на "зебра" виновен, ако не се е
огледал
06.10.2016 След случая с Лора от Варна: ВКС решава за правата на пешеходците на
"зебрите"
20.08.2016 След делото по варненския случай "Лора": Пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).