Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Учат варненските пешеходци и шофьори как да избягват катастрофи
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 26.07.2011Коментари (0)653
© Varna24.bg
От този петък доброволци ще раздават по варненските улици и кръстовища брошури със съвети към пешеходци и шофьори как да запазим живота си и да избягваме пътни инциденти. Инициативата е на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, която откри вчера свой постоянен офис във Варна.

"Идеята е да се запази животът предимно на пешеходците, защото според статистиката всеки трети загинал или ранен при пътен инцидент е именно такъв", каза председателят на организацията Владимир Тодоров. По негови данни в Европа на всеки 100 загинали 20 също са пешеходци. България обаче била на едно от челните места в черната статистика с пътните инциденти.

От началото на тази година по пътищата на България са загинали общо 329 души. През месеците юли и август обаче техният брой скача рязко на близо 80 души месечно. А между 3000 и 5000 пострадали при катастрофи остават инвалиди за цял живот. Затова асоциацията издава препоръки към шофьорите за летните отпускарски месеци.

"Има няколко основни правила, които могат да спасят не един човешки живот при дълъг път. Най-важното е никога да не определяте час на пристигане. На път всичко може да се случи, пътувайте бавно и спокойно, без да гоните време. Важното е да стигнете живи, а не кога. В никакъв случай не оставяйте разни предмети свободно в колата. Съвсем скоро румънска туристка почина у нас, след като при катастрофа беше ударена смъртоносно от лаптопа си, захвърлен на задната седалка. Много трябва да се внимава при изпреварване при жеги, защото маранята над асфалта дава нереална оценка за разстоянията. Гумите на автомобила също трябва да са напомпани в норма", обясни Тодоров.

Той допълни, че от началото на годината 60 варненци са потърсили помощ от асоциацията по различни проблеми. Освен това от тази година организацията предлага и нови услуги - информиране на пострадалите с трайни увреждания за техните права относно социалното подпомагане, съдействие за получаване на финансова помощ от Министерството на труда и социалното подпомагане, съдействие за водене на дела за лекарски грешки, отстъпки по някои видове застраховки и информиране на пострадалите за възможността да получат безплатни технически помощни средства.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: