Учени: "Аспарухово" е най-заплашен при евентуално цунами в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:05 / 03.06.2013
1828
Над 20 случая на разрушаващи вълни са регистрирани в българската акватория през последното хилядолетие. Това съобщи доц. д-р Орлин Димитров от Института по Океанология към БАН. Той посочи, че в Черно море да никак не е изключено да има такива разрушителни вълни, като учените са категорични, че подобно бедствие може да се случи и днес.

Само през предното хилядолетие в българската акватория са регистрирани около 20 случая на големи вълни. Варна е била залята от гигантски водни маси през 549 година, 6 км от сушата са били заляти. През 557 година също е имало цунами, този път по Южното Черноморие в района около Царево, като водата е заляла 4,5 км от брега. Причината в следващите столетия да няма сведения за цунами е, че по време на турското робство подобна информация не е представлявала интерес за управата на Османската империя, коментира доц. Димитров. Той обясни още, че възможността по Северното Черноморие, както и край бреговете на Румъния да има разрушаващи вълни е голяма, защото в този район се намира най-опасното сеизмично огнище в акваторията на Черно море, което може да генерира земетресения със степен над 7 по скалата на Рихтер.

Оказва се, че квартал "Аспарухово" е най-заплашената част от Варна, при евентуално цунами.

Причината е в релефа, тъй като районът е "заключен" между Франгенското и Моминото плато. Тази фуния допълнително ще увеличи силата на вълната.

Другият проблем, според учените, е че Варна е категоризирана до 7 степен по скалата Медведев-Шпонхойер-Карник, но има данни, че градът е устоял и на степен 10 от тази скала.

Проблемът, според специалистите, е че в акваторията на Варна се предполага за разлом, който не е изследван.
До момента най-изучените са двете сеизмични огнища в района на Шабла и Калиакра. Земетресението през 1901 година там е било с сила 10 по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.

На база тези исторически факти от Българската акватория е стъпил проекта "Изграждане и инсталиране на основни компоненти на регионална ранно-предупредителна система за морски и геоопасности на румънско-българската Черноморска крайбрежна зона". За неговото изпълнение са разположени дълбоководни и сеизмични морски станции. Те отчитат всяко, дори и малко, земетресение. Целта е своевременен достъп до най-актуалната информация за разместването на земните пластове, за да се предпазят хората от засегнатите райони.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).